Министарство одбране Републике Србије
 
16.03.2023.

Редовна замена јединице Војске Србије у мисији УН у Либану



Јединица Војске Србије из састава Команде за обуку која је од октобра прошле године била у мировној операцији Уједињених нација у Либану вратила се у Републику Србију након успешног завршетка свог ангажовања у мисији.

У претходних шест месеци ова јединица — по намени вод за заштиту снага — била је ангажована на задацима обезбеђења базе у којој је смештен италијански контингент међународних снага Уједињених нација.

Као и њихови претходници у овој мисији, припадници Војске Србије су у сложеним безбедносним условима професионално и одговорно реализовали све задатке и тако на најбољи начин оправдали углед српског војника и Војске Србије у међународном окружењу.

Замена српског вода за заштиту снага извршена је ове недеље у Либану, уз присуство команданта италијанског контингента, а на церемонији уприличеној тим поводом припадницима Војске Србије су уручене медаље Уједињених нација за успешно учешће у мисији. На истим задацима у овој блискоисточној земљи наредних шест месеци биће ангажована јединица такође из Команде за обуку, која је у зону операције упућена почетком овог месеца.

Војска Србије учествује у мировној операцији Уједињених нација у Либану од 2010. године. Осим вода за заштиту снага, Војска Србије у овој операцији ангажује и пешадијску чету, штабне официре у команди мисије и групу специјалистичких официра задужених за подршку нашем контингенту.
photoФОТОГАЛЕРИЈА