Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2023.

Redovna zamena jedinice Vojske Srbije u misiji UN u Libanu



Jedinica Vojske Srbije iz sastava Komande za obuku koja je od oktobra prošle godine bila u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu vratila se u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka svog angažovanja u misiji.

U prethodnih šest meseci ova jedinica — po nameni vod za zaštitu snaga — bila je angažovana na zadacima obezbeđenja baze u kojoj je smešten italijanski kontingent međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija.

Kao i njihovi prethodnici u ovoj misiji, pripadnici Vojske Srbije su u složenim bezbednosnim uslovima profesionalno i odgovorno realizovali sve zadatke i tako na najbolji način opravdali ugled srpskog vojnika i Vojske Srbije u međunarodnom okruženju.

Zamena srpskog voda za zaštitu snaga izvršena je ove nedelje u Libanu, uz prisustvo komandanta italijanskog kontingenta, a na ceremoniji upriličenoj tim povodom pripadnicima Vojske Srbije su uručene medalje Ujedinjenih nacija za uspešno učešće u misiji. Na istim zadacima u ovoj bliskoistočnoj zemlji narednih šest meseci biće angažovana jedinica takođe iz Komande za obuku, koja je u zonu operacije upućena početkom ovog meseca.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2010. godine. Osim voda za zaštitu snaga, Vojska Srbije u ovoj operaciji angažuje i pešadijsku četu, štabne oficire u komandi misije i grupu specijalističkih oficira zaduženih za podršku našem kontingentu.
photoFOTOGALERIJA