Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2023.

Начелник Генералштаба Војске Србије у посети Француској



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у званичној посети Републици Француској, на позив начелника Генералштаба Оружаних снага Француске генерала армије Тијерија Биркара.

Дводневна посета је започела полагањем венца и свечаним дочеком који је за делегацију Војске Србије приређен у седишту Министарства одбране и француских оружаних снага у Паризу, након чега су уследили званични састанци.

Током разговора двеју делегација и на састанку генерала Мојсиловића и Биркара било је речи о безбедносној ситуацији у свету и региону, досадашњој сарадњи војски Србије и Француске и могућностима за њено даље унапређење.

Договорено је да се у наредном периоду настави са јачањем успостављене сарадње Војске Србије и Оружаних снага Француске у свим областима од обостраног интереса, а пре свега у домену обуке и образовања.

У наставку посете, генерал Мојсиловић се састао са министром одбране Француске Себастјеном Лекорнијем, са којим је разговарао о даљем развоју сарадње у области одбране, као и о модалитетима за унапређење војно-економске сарадње. Генерал Мојсиловић је истакао да Република Србија води избалансирану политику одбране, са циљем јачања националне, регионалне и глобалне безбедности, уз поштовање начела територијалног интегритета и независности свих држава, као и принципа војне неутралности.

У разговорима је заједнички констатовано да је сарадња у области одбране развијена, садржајна и интензивна и изражено очекивање да ће се наставити тренд јачања укупних билатералних односа.

Првог дана посете, начелнику Генералштаба Војске Србије су представљени и капацитети, задаци и организација Команде за специјалне операције и Центра за планирање и вођење операција, а делегација Војске Србије посету Француској завршава сутра обиласком 118. ваздухопловне базе у месту Мон де Марсан.
photoФОТОГАЛЕРИЈА