Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2023.

Промоција резервних официра генерације „Септембар 2022“Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности на Војној академији поводом завршетка војностручног оспособљавања слушалаца Курса за резервне официре генерације „Септембар 2022”. Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић и проректор Универзитета одбране пуковник проф. др Бобан Ђоровић.

На почетку свечаности, прочитан је Указ председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића којим је 84 слушаоца Курса за резервне официре промовисано у чин резервног потпоручника.

Према речима министра Вучевића, данас је пред нама генерација наследника знања славних војсковођа и професора Војне академије, који смеју и могу све што Србија од њих буде тражила.

- То су најмлађи резервни официри наше Војске који ће са поносом да поседују част српског официра, имовину која се тешко стиче, а која се никада не сме изгубити. У годинама које следе, искрено верујем да ће они потврдити своја знања, личну спремност и испунити наша очекивања. Управо због тога и због те посвећености позиву, искреног патриотизма и спремности да се суоче са изазовима савременог доба поносно можемо рећи да су заслужили чин резервног потпоручника, српског официра, рекао је министар одбране.

Обраћајући се најмлађим резервним потпоручницима, министар Вучевић поручио је да буду узвишени, поносни, смерни, али и спремни за изазове официрског позива, јер „то од вас очекује отаџбина“.

- Резервни потпоручници, ви у српску војску доносите нову енергију. Стално учење и усавршавање нека је део вашег професионалног задатка, обавеза коју као савремени српски официри и млади људи задајете сами себи. Ваша основна знања и вештине ће вам омогућити ефикасне одговоре на изазове било да су везани за задатке одбране или оне на вашем радном месту. Својим знањем и искуством ви сте незаобилазни и кључни чинилац у попуни јединица Војске Србије. Поносни смо на ваша постигнућа и ваше залагање и верујемо да ћете оставити значајан траг како у Војсци Србије, тако и у нашем друштву, рекао је министар Вучевић и поручио да је наша Војска од данас богатија за младу генерацију, племениту, образовану, мотивисану и спремну за велике напоре и велика искушења резервних официра, како у одбрани земље, тако и у другим војним и животним мисијама.

Како је истакао, ова свечаност је израз поштовања које држава Србија и њена војска имају према решености слушалаца војностручне обуке за резервне официре да служе војни рок на начин који им омогућава да постану војне старешине у резерви и тако, у дужем временском периоду, буду део система одбране наше отаџбине.

- Војна свечаност је својеврсно признање које дугујемо овим младим људима, академским грађанима који на јасан начин показују своје родољубље и који су у претходних шест месеци унапредили своје способности да активно допринесу општем добру Србије и свих њених грађана. Школовање младих људи са дипломом факултета за резервне официре заузима важно место у војном образовању, поручио је министар Вучевић.

Министар одбране честитао је породицама резервних официра и поручио да буду поносни на њих, а резервним официрима упутио поруку чувеног српског ђенерала Михаила Рашића „Када станете на чело свога строја будите браћа и очеви својих војника, чувајте их као своју децу, поштујте их као своје родитеље и никада им не издајте ни једну наредбу коју ви не можете да извршите".

- Честитам вам први официрски чин и желим да га носите на понос свих нас и наше отаџбине. У вас верује Србија, у вас верује Војска Србије. А сада – напред у нове победе! Живела Војска Србије! Живела Србија, поручио је министар одбране.

Министар Вучевић уручио је сатове с посветом најуспешнијим резервним потпоручницима генерације „Септембар 2022“ – Ани Секулић (9,64), Вукану Пејићу (9,55) и Миловану Поповићу (9,55).

Обраћајући се присутнима у име целе класе, резервни потпоручник Секулић истакла је да су они пре шест месеци направили прве војничке кораке на путу према официрским еполетама и да је тај пут био пун изазова и препрека. Она је нагласила да због тога данас пред свима стоје поносни резервни официри Војске Србије који су свесни шта значи носити униформу Војске Србије и да то представља велику част.

- Имамо одговорност према нашој отаџбини и народу. Обавезу да чувамо оно што су нам преци оставили, а не смемо ни да разочарамо наше потомке, јер слобода је вредност изнад животног века једног човека и једне генерације, рекла је резервни потпоручник Секулић.

Данашњој свечаности присуствовали су и припадници Министарства одбране и Војске Србије, породице, родбина и пријатељи промовисаних резервних потпоручника.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.02.2023
mp4 (523,09 MB)
Обраћање министра Вучевића
27.02.2023
mp4 (203,33 MB)
Обраћање резервног потпоручника Ане Секулић
27.02.2023
mp4 (152,36 MB)
Свечаност