Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2023.

Састанак државног секретара Старовића са заменицом помоћника генералног секретара НАТО за операције Бурчу Сан



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић састао се данас са заменицом помоћника генералног секретара НАТО за операције Бурчу Сан, која је предводила НАТО делегацију за билатералне консултације са представницима Министарства одбране и Војске Србије о Циљевима партнерства у оквиру Процеса планирања и прегледа.

Боравак Бурчу Сан у Републици Србији био је прилика за разговоре о политичко-безбедносној ситуацији у региону и сарадњи Србије и НАТО у области одбране.

Државни секретар Старовић указао је да је војна неутралност спољнополитички приоритет Србије и као таква не представља препреку за сарадњу са НАТО. У складу са оваквим приступом, истакао је, да наша страна улаже максималне напоре да се одржи континуитет сарадње кроз све механизме у оквиру Програма Партнерство за мир.

Када је у питању актуелна ситуација на Косову и Метохији, државни секретар Старовић истакао је да је Србија посвећена дијалогу, као најбољем начину за решавање свих питања. Посебно је нагласио значај доследне примене Резолуције СБ 1244, Војнотехничког споразума и свих до сада закључених уговора.

- Стога очекујемо да КФОР делује непристрасно и статусно неутрално, што подразумева активну улогу, посебно када је у питању спречавање инцидената и деловања било каквих других оружаних формација на територији наше јужне покрајине, рекао је државни секретар Старовић.

Захваливши се државном секретару Старовићу на организацији састанка, заменица помоћника генералног секретара НАТО за операције Бурчу Сан истакла је значај Партнерства за мир, посебно у домену који за циљ има унапређење развоја Војске Србије и јачања њене интероперабилности.

Када је реч о ситуацији на Косову и Метохији, Бурчу Сан је рекла да је КФОР у потпуности способан да настави да извршава своју дужност у складу са мандатом Резолуције СБ УН 1244, како би осигурао безбедно и сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице.


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА