Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.02.2023.

Sastanak državnog sekretara Starovića sa zamenicom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije Burču San



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović sastao se danas sa zamenicom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije Burču San, koja je predvodila NATO delegaciju za bilateralne konsultacije sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o Ciljevima partnerstva u okviru Procesa planiranja i pregleda.

Boravak Burču San u Republici Srbiji bio je prilika za razgovore o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i saradnji Srbije i NATO u oblasti odbrane.

Državni sekretar Starović ukazao je da je vojna neutralnost spoljnopolitički prioritet Srbije i kao takva ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO. U skladu sa ovakvim pristupom, istakao je, da naša strana ulaže maksimalne napore da se održi kontinuitet saradnje kroz sve mehanizme u okviru Programa Partnerstvo za mir.

Kada je u pitanju aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji, državni sekretar Starović istakao je da je Srbija posvećena dijalogu, kao najboljem načinu za rešavanje svih pitanja. Posebno je naglasio značaj dosledne primene Rezolucije SB 1244, Vojnotehničkog sporazuma i svih do sada zaključenih ugovora.

- Stoga očekujemo da KFOR deluje nepristrasno i statusno neutralno, što podrazumeva aktivnu ulogu, posebno kada je u pitanju sprečavanje incidenata i delovanja bilo kakvih drugih oružanih formacija na teritoriji naše južne pokrajine, rekao je državni sekretar Starović.

Zahvalivši se državnom sekretaru Staroviću na organizaciji sastanka, zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije Burču San istakla je značaj Partnerstva za mir, posebno u domenu koji za cilj ima unapređenje razvoja Vojske Srbije i jačanja njene interoperabilnosti.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, Burču San je rekla da je KFOR u potpunosti sposoban da nastavi da izvršava svoju dužnost u skladu sa mandatom Rezolucije SB UN 1244, kako bi osigurao bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice.


 
photoFOTOGALERIJA