Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2023.

Председник Вучић у Абу Дабију: Наставићемо са улагањем у нашу војску и одбрамбену индустрију



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који на позив шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана председника Уједињених Арапских Емирата борави на Међународном сајму наоружања и војне опреме “IDEX 2023” у Абу Дабију, обишао је данас штанд “Југоимпорт-СДПР”, на коме је, у оквиру националног павиљона, представљен део производног програма Одбрамбене индустрије Србије.

Обиласку је присуствовао потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић који са замеником начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Петром Цветковићем, помоћником министра за материјалне ресурсе Ненадом Милорадовићем и делегацијом Министарства одбране и Војске Србије борави у Абу Дабију ради посете овој сајамској манифестацији на којој учествују и представници Одбрамбене индустрије Србије.

Председник Вучић истакао је током обиласка штанда „Југоимпорт-СДПР“ који је окупио српску одбрамбену индустрију, да се на основу приказаног види „да идемо с великим развојем“.

- Кренула је општа трка у наоружавању и ова роба има свог купца и то одмах. Важно је да не радимо по старом систему, по унапред одређеним ценама, већ да нам тржиште одређује цене. Верујем да ћемо имати боље резултате у наредном периоду. Уложићемо додатни новац у Одбрамбену индустрију Србије. Ми ћемо као Војска Србије да купимо, а као држава Србија да платимо одмах 300 милиона евра за наоружање и то за 200 комада тешког оруђа и оружја и при томе дајемо још 90 милиона евра што је ушло у буџет и сад треба да се одобри финансијски план за ову годину. То је за интеграцију различитих система, дакле, имаћемо огромна улагања ове године плус додатних 100 милиона дајемо у Одбрамбену индустрију за иновације, побољшање квалитета машина, модернизацију, рекао је председник Републике и додао да тиме подстичемо домаћу индустрију, привредни раст наше земље и јачамо нашу војску.

Председник Републике говорио је о конкурсу за пријем у специјалне јединице, у 63. падобранску бригаду, 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене „Кобре“, који је отворен.

- Озбиљно ћемо да подигнемо ниво борбене готовости, односно ниво оперативних и функционалних способности Војске Србије. Основна плата специјалаца биће 220.000 динара, а примаће и више од тога на месечном нивоу, рекао је председник Вучић и позвао младиће и девојке да се пријаве на конкурс речима „добро дошли у своју Војску, у оно што Србији значи њен опстанак“.   

Председник Вучић је говорио и о томе да је почела свеопшта трка у наоружавању и као пример навео Пољску која размишља да подигне буџет за војску на пет одсто.

- Ми смо на два одсто, а како је кренуло подићи ћемо на три. Ко не буде имао озбиљну војску биће нападнут, држава ће да подигне капацитет, рекао је председник.

Он је изјавио да је дошао на Сајам и ради куповине дронова и да ће до краја године они стићи у Србију.

- Килер дронове купујемо и ускоро потписујемо уговоре, наредних дана. Очекујемо их пре краја године у нашој земљи, рекао је председник и посебно истакао значај “нора” и новог оруђа „александар“, названог по краљу Александру.

Он је нагласио значај опремања Војске Србије у наредном периоду.

-  За војску купујемо 109 „милоша“ , 39 „лазара“, 26 тенкова модернизујемо, 26 БРДМ, 12 „гвоздика“, радимо на ракетној артиљерији – осам модуларних огњева и 12 дигиталних. То све купујемо и све мора да буде у Војсци Србије до септембра 2024. године, истакао је председник Вучић.

Током боравка у Абу Дабију, министар Вучевић имаће више сусрета и билатералних састанака који ће се односити на сарадњу у области одбране.

Под покровитељством председника УАЕ шеика Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана, од 20. до 24. фебруара 2023. године у Националном изложбеном центру Абу Дабија, одржава се 16. Међународни сајам наоружања и војне опреме “IDEX 2023“ и 7. Сајам поморске одбране и безбедности „NAVDEX 2023“. Ове сајамске манифестације, које се одржавају у сарадњи са Министарством одбране УАЕ, имају за циљ да покажу широк спектар нових производа и средстава и привуку водеће излагаче када је реч о међународној одбрамбеној индустрији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.02.2023
mp4 (504,9 MB)
Изјава председника Вучића
20.02.2023
mp4 (159,26 MB)
Сајам наоружања "IDEX 2023"