Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2023.

Predsednik Vučić u Abu Dabiju: Nastavićemo sa ulaganjem u našu vojsku i odbrambenu industriju



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata boravi na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023” u Abu Dabiju, obišao je danas štand “Jugoimport-SDPR”, na kome je, u okviru nacionalnog paviljona, predstavljen deo proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Obilasku je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević koji sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Petrom Cvetkovićem, pomoćnikom ministra za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem i delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije boravi u Abu Dabiju radi posete ovoj sajamskoj manifestaciji na kojoj učestvuju i predstavnici Odbrambene industrije Srbije.

Predsednik Vučić istakao je tokom obilaska štanda „Jugoimport-SDPR“ koji je okupio srpsku odbrambenu industriju, da se na osnovu prikazanog vidi „da idemo s velikim razvojem“.

- Krenula je opšta trka u naoružavanju i ova roba ima svog kupca i to odmah. Važno je da ne radimo po starom sistemu, po unapred određenim cenama, već da nam tržište određuje cene. Verujem da ćemo imati bolje rezultate u narednom periodu. Uložićemo dodatni novac u Odbrambenu industriju Srbije. Mi ćemo kao Vojska Srbije da kupimo, a kao država Srbija da platimo odmah 300 miliona evra za naoružanje i to za 200 komada teškog oruđa i oružja i pri tome dajemo još 90 miliona evra što je ušlo u budžet i sad treba da se odobri finansijski plan za ovu godinu. To je za integraciju različitih sistema, dakle, imaćemo ogromna ulaganja ove godine plus dodatnih 100 miliona dajemo u Odbrambenu industriju za inovacije, poboljšanje kvaliteta mašina, modernizaciju, rekao je predsednik Republike i dodao da time podstičemo domaću industriju, privredni rast naše zemlje i jačamo našu vojsku.

Predsednik Republike govorio je o konkursu za prijem u specijalne jedinice, u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“, koji je otvoren.

- Ozbiljno ćemo da podignemo nivo borbene gotovosti, odnosno nivo operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. Osnovna plata specijalaca biće 220.000 dinara, a primaće i više od toga na mesečnom nivou, rekao je predsednik Vučić i pozvao mladiće i devojke da se prijave na konkurs rečima „dobro došli u svoju Vojsku, u ono što Srbiji znači njen opstanak“.   

Predsednik Vučić je govorio i o tome da je počela sveopšta trka u naoružavanju i kao primer naveo Poljsku koja razmišlja da podigne budžet za vojsku na pet odsto.

- Mi smo na dva odsto, a kako je krenulo podići ćemo na tri. Ko ne bude imao ozbiljnu vojsku biće napadnut, država će da podigne kapacitet, rekao je predsednik.

On je izjavio da je došao na Sajam i radi kupovine dronova i da će do kraja godine oni stići u Srbiju.

- Kiler dronove kupujemo i uskoro potpisujemo ugovore, narednih dana. Očekujemo ih pre kraja godine u našoj zemlji, rekao je predsednik i posebno istakao značaj “nora” i novog oruđa „aleksandar“, nazvanog po kralju Aleksandru.

On je naglasio značaj opremanja Vojske Srbije u narednom periodu.

-  Za vojsku kupujemo 109 „miloša“ , 39 „lazara“, 26 tenkova modernizujemo, 26 BRDM, 12 „gvozdika“, radimo na raketnoj artiljeriji – osam modularnih ognjeva i 12 digitalnih. To sve kupujemo i sve mora da bude u Vojsci Srbije do septembra 2024. godine, istakao je predsednik Vučić.

Tokom boravka u Abu Dabiju, ministar Vučević imaće više susreta i bilateralnih sastanaka koji će se odnositi na saradnju u oblasti odbrane.

Pod pokroviteljstvom predsednika UAE šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, od 20. do 24. februara 2023. godine u Nacionalnom izložbenom centru Abu Dabija, održava se 16. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023“ i 7. Sajam pomorske odbrane i bezbednosti „NAVDEX 2023“. Ove sajamske manifestacije, koje se održavaju u saradnji sa Ministarstvom odbrane UAE, imaju za cilj da pokažu širok spektar novih proizvoda i sredstava i privuku vodeće izlagače kada je reč o međunarodnoj odbrambenoj industriji.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.02.2023
mp4 (504,9 MB)
Izjava predsednika Vučića
20.02.2023
mp4 (159,26 MB)
Sajam naoružanja "IDEX 2023"