Министарство одбране Републике Србије
 
17.02.2023.

Отворен конкурс за упис у војне школеМинистарство одбране расписало је конкурс за упис у војне школе који је отворен до 31. марта 2023. године. Овогодишњим конкурсом предвиђен је упис за 175 будућих кадета Војне академије и 17 Медицинског факултета ВМА, као и 75 ученика општег смера и 30 ученика ваздухопловног смера Војне гимназије и 65 ученика Средње стручне војне школе.

Војна академија у школској 2023/2024. години нуди основне академске студије на смеровима: Копнена војска, Технолошко инжењерство материјала и заштите, Војноелектронско инжењерство, Војномашинско инжењерство, Војно ваздухопловство, Војносаобраћајно инжењерство и Економија одбране.

Право да конкуришу за упис основних студија на Војној академији имају младићи и девојке рођени 2002. године или касније, односно 2003. године или касније за студије на Медицинском факултету Војномедицинске академије. Неопходан услов је, такође, да кандидати имају завршену четворогодишњу средњу школу, односно да похађају четврти разред четворогодишње средње школе.

За кадете студијских програма Војноелектронско инжењерство, Војномашинско инжењерство, Технолошко инжењерство материјала и заштите и Војносаобраћајно инжењерство биће потребна диплома четворогодишње средње школе техничке струке или гимназије, док ће за Медицински факултет ВМА, осим свршених гимназијалаца моћи да конкуришу и они са дипломама средњих школа здравствене или ветеринарске струке у трајању од четири године. За наведене смерове могу конкурисати и кандидати који тренутно похађају завршне разреде поменутих школа.

Младићи и девојке који имају амбицију да постану војни пилоти и упишу студијски програм Војно ваздухопловство морају да испуне и допунске услове прописане посебним програмом медицинско-здравствене и психолошке процене кандидата за тај студијски програм, као и да успешно савладају селективну падобранску и летачку обуку.

Школовање у Војној академији има структуру основних академских студија првог степена у трајању од четири године, што подразумева 240 ЕСПБ бодова. После завршетка школовања кадети стичу високо образовање и стручна звања.

Школовање на Медицинском факултету Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду има структуру интегрисаних академских студија у трајању од шест година (12 семестара), односно 360 ЕСПБ. После завршетка школовања кадети стичу високо образовање и стручно звање доктор медицине, како је прописано акредитованим студијским програмом.

После завршених студија кадети Војне академије биће произведени у чин потпоручника одговарајућег рода или службе, док ће свршени дипломци Медицинског факултета постати потпоручници санитетске службе.

За статус ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1.300 каплара” у Београду право пријављивања имају дечаци и девојчице рођени 2007. године или касније.

Кандидати за Војну гимназију, који испуњавају услове конкурса, мораће да савладају проверу физичке способности, као и тестове знања из математике и српског језика и књижевности. Поред тога, обавиће се психолошка и медицинско-здравствена процена, као и безбедносна провера свих кандидата.

Школовање у Војној гимназији траје четири године по наставном плану и програму гимназија општег смера који обухвата и специфичне војне садржаје. Након завршеног школовања у Војној гимназији ученици су у обавези да наставе школовање у Војној академији.

Ученицима Средње стручне војне школе, у зависности од опредељења, предстоји школовање по плану и програму Ваздухопловнотехничког смера, Јединица за електронска дејства, Телекомуникација и информатике, АРЈ за ПВД, као и смера Ваздушног осматрања и јављања. Након завршеног школовања у Средњој стручној војној школи „1300 каплара” ученици се примају у Војску Србије у својству професионалног подофицира, у чину водника.

Школовање у свим војним школама је бесплатно, а кадетима и ученицима обезбеђен је смештај, исхрана, одећа, односно униформа, уџбеници и школски прибор, спортска опрема, здравствена заштита и одговарајућа месечна новчана примања.

Осим врхунског образовања Војна академија, Медицински факултет ВМА, Војна гимназија и Средња стручна војна школа нуде бројне могућности за ваннаставне садржаје и подстичу развој талената и интересовања својих кадета и ученика.

Конкурси су отворени до 31. марта 2023. године.

Детаљне информације о конкурсима за упис у војне школе могу се пронаћи на следећем линку: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.02.2023
mp4 (73,76 MB)
Част, знање, Србија, Војна академија
17.02.2023
mp4 (99,6 MB)
Овде је дом за одабране
17.02.2023
mp4 (121,89 MB)
Данас - сутра
17.02.2023
mp4 (66,46 MB)
Они живе своје снове