Министарство одбране Републике Србије
 
06.02.2023.

Обука за управљање борбеним возилима у мировним операцијама



У оквиру припрема припадника Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану, на полигонима Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу реализована је тронедељна допунска обука за управљање оклопним борбеним возилима. 

Обуку су прошли посебно селектовани професионални војници са значајним претходним возачким искуством, који ће у овој мировној операцији бити распоређени на дужности возача оклопних борбених возила. Циљ обучавања је да се освеже знања и способности за сигурно и безбедно управљање борбеним возилима приликом реализације задатака у зони операцијe, као и за њихово одржавање и отклањање могућих кварова. 

У складу са програмом додатног оспособљавања, војници су прво реализовали теоријску обуку о карактеристикама возила, специјалних система и уређаја и њиховим специфичностима, а затим су се на полигону оспособљавали за прецизно управљање на различитим теренима, савлађивање препрека, управљање на нагибу и вожњу ноћу и у отежаним метеоролошким условима. 

По завршетку обуке реализован је возачки испит и провера обучености, а постигнути резултати потврдили су одличну оспособљеност војника. Знања и вештине стечене у Центру за обуку копнене војске наставиће да усавршавају током колективне обуке пешадијске чете за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану, како би били у потпуности спремни за реализацију свих задатака који их могу очекивати у зони операције.
photoФОТОГАЛЕРИЈА