Министарство одбране Републике Србије
 
03.02.2023.

Изашао је нови број "Одбране"



Фебруарски број магазина „Одбрана” посвећен је Дану Медија центра „Одбрана”, установи чији је рад видљив 365 дана у години. На свечаном скупу у Дому Војске 24. јануара уручене су плакете Медија центра најуспешнијим сарадницима у новинској, издавачкој и излагачкој делатности, а новинарска награда „Иван Марковић”, која се традиционално додељује тог дана, ове године припала је новинарки „Курира” Јелени Спасић.

Како наша медијска кућа баштини традицију „Ратника” дугу 144 године, читаоци могу да сазнају нешто више о главним и одговорним уредницима војне штампе од 1879. до 2023. у специјалном прилогу  „Одбране”. У Атријуму Дома Војске постављена је изложба у којој је приказан низ од 68 имена главних и одговорних уредника „Ратника”, „Фронта, „Народне армије”, „Војске” и „Одбране”.

У рубрици СПЕЦИЈАЛ обележили смо Дан Универзитета одбране и у два интервјуа – са начелником Војне академије пуковником проф. др Срђаном Благојевићем и деканом Медицинског факултета ВМА проф. др Соњом Марјановић – представили које су предности војног школства и зашто би млади требало да конкуришу за пријем на Војну академију или Медицински факултет ВМА. Такође, писали смо о Институту за стратегијска истраживања и Војном архиву, који ће ускоро обележити 39 година постојања и рада. Та установа реализовала је бројна основна и примењена истраживања у области безбедности и одбране, испуњавајући своју мисију у подршци креирања и спровођења политике одбране.

Препоручујемо вам да прочитате у рубрици СИСТЕМ текстове наших новинара који су посетили Четврту бригаду копнене војске у Врању, поводом 31. јануара, Дана и славе те јединице, и Први центар за обуку у Сомбору, и открили по чему су специфични. Бележимо и подвиг вредан хвале инжињерца потпуковника Борка Бућковића, који је брзо, прибрано и храбро реаговао и кренуо ка преврнутом аутомобилу који је могао да експлодира, како би спасао повређене.

У рубрици АРСЕНАЛ доносимо текст о најоклопнијем борбеном возилу пешадије – кинеском ВН-20. Иако још увек значајан део података није доступан јавности, нема дилеме да су кинески инжењери направили велики искорак у погледу платформи намењених јединицама копнене војске.

О сајбер безбедности и томе колико интернет може бити опасно оружје у рукама терориста писали смо у рубрици ГЛОБАЛНО.

У овом броју рубрику ПОВОДИ посветили смо педесетој годишњици од епидемије великих богиња у Југославији и описали последњи поход „црне даме” те далеке 1972. године.

Рубрика ПОГЛЕДИ посвећена је војном новинарству. О тој специфичној професији за наш магазин писао је бригадни генерал у пензији др Волфганг Пајшел, доскорашњи председник Европске асоцијације војних новинара – ЕМПА, чији члан је и магазин „Одбрана”.   

У КУЛТУРИ доносимо приказ књиге Игора Гојковића „Битка на Кајмакчалану – септембар 1916. године”, који је потписао наш познати историчар др Миле Бјелајац. Бјелајац пише, између осталог, да су официри са фотографија Гојковићеве књиге „умели личним примером да покажу како се мора, како је дисциплина на спас свих и очување или васкрс отаџбине. Бодрили су дух, борили се за спас војника и после опоравка повели их у нове борбе”.

Рубрику ТРАДИЦИЈЕ посветили смо значајном јубилеју – сто десетој годишњици војне авијације. Почеци су били тешки, са лошим авионима и недовољно обученим пилотима, али су српски авијатичари брзо учили, брже од других, сазревали у ратовима, тако да је српска авијација израсла у важну карику српске борбе за слободу против разних завојевача.

САДРЖАЈ
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
Дан Медија центра „Одбрана”
ВИДЉИВИ 365 ДАНА У ГОДИНИ
 
ФОТО-КОМЕНТАР
Стр. 4
ПРИКАЗ
 
У ФОКУСУ
Стр. 6
Активности Министарства одбране и Војске Србије у јануару
За мирну и бољу будућност
 
СПЕЦИЈАЛ
Стр. 10
Дан Универзитета одбране
ПРЕДНОСТИ ВОЈНОГ ШКОЛСТВА
 
Стр. 12
Начелник Војне академије професор др Срђан Благојевић
ЗНАЧАЈ ВОЈНОГ КОЛЕКТИВА
 
Стр. 16
Декан Медицинског факултета ВМА професор др Соња Марјановић
ИЗУЗЕТНИ ВОЈНИ ЛЕКАРИ
 
СИСТЕМ
Стр. 20
Четврта бригада Копнене војске
БЕЗБЕДНОСТ БРОЈА 4
 
Стр. 26
Први центар за обуку
УСПЕХ У СКЛАДУ СА УСЛОВИМА
 
Стр. 32
Потпуковник Борко Бућковић
ПРИЧА О ПОДВИГУ
 
Стр. 34
Дан Медија центра „Одбрана”
ГОДИНА УЗЛАЗНЕ ЛИНИЈЕ
 
Стр. 40
Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива
ОСЛОНАЦ КРЕИРАЊУ И СПРОВОЂЕЊУ ПОЛИТИКЕ ОДБРАНЕ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 44
Кинески VN-20
НАЈОКЛОПЉЕНИЈЕ БОРБЕНО ВОЗИЛО ПЕШАДИЈЕ
 
ГЛОБАЛНО
Стр. 48
Сајбер безбедност
ИНТЕРНЕТ – ОПАСНО ОРУЖЈЕ У РУКАМА ТЕРОРИСТА
 
ПОВОДИ
Стр. 54
Педесет година од епидемије великих богиња
ПОСЛЕДЊИ ПОХОД ЦРНЕ ДАМЕ
 
ПОГЛЕДИ
Стр. 61
Војно новинарство
СТРАТЕШКИ ЗНАЧАЈ ЈЕДНЕ ПРОФЕСИЈЕ
 
КУЛТУРА
Стр. 65
Приказ књиге „Битка на Кајмакчалану – септембар 1916. године”
ДУХ ПРЕДАКА
 
ТРАДИЦИЈЕ
Стр. 68
Сто десет година српске војне авијације
ОДБРАНА СРПСКОГ НЕБА
 
ОГЛАСИ
Стр. 74
Сервисне информације, конкурси