Министарство одбране Републике Србије
 
30.01.2023.

Штабни разговори са делегацијом Генералштаба Оружаних снага Републике Француске



Делегација Генералштаба Оружаних снага Републике Француске, на челу са начелником евроатлантске дивизије контраадмиралом Ликом Реналом, борави у посети Београду ради билатералних одбрамбених консултација.

Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић је, пре званичних разговора, примио француску делегацију и изразио задовољство због њихове посете и очекивање да ће разговори представљати прилику за одређивање даљих праваца и унапређење билатералне војне сарадње. Пуноправно чланство у Европској унији, истакао је помоћник Бандић, представља приоритет спољне политике и стратешко опредељење Републике Србије за који очекујемо наставак француске подршке.

Начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица је, током разговора, рекао да је сарадња у области одбране између Србије и Француске развијена, као и да је у последње четири године реализован велики број активности са француском страном, укључијући и активности на високом нивоу. Као подршку даљем јачању одбрамбене сарадње, пуковник Свјетлица истакао је опредељење за даљи развој војно-војне сарадње и обуке, која ће пратити унапређење војноекономске сарадње.

Начелник евроатлантске дивизије Генералштаба Оружаних снага Републике Француске контраадмирал Лик Ренал захвалио је на пријему у Министарству одбране Републике Србије, као и за спремност за отворене разговоре. Током разговора, он је истакао да је француска страна опредељена за наставак билатералне војне сарадње у областима од заједничког интереса.

Током консултација анализиране су активности и усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2023. годину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА