Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.01.2023.

Štabni razgovori sa delegacijom Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske



Delegacija Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske, na čelu sa načelnikom evroatlantske divizije kontraadmiralom Likom Renalom, boravi u poseti Beogradu radi bilateralnih odbrambenih konsultacija.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić je, pre zvaničnih razgovora, primio francusku delegaciju i izrazio zadovoljstvo zbog njihove posete i očekivanje da će razgovori predstavljati priliku za određivanje daljih pravaca i unapređenje bilateralne vojne saradnje. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji, istakao je pomoćnik Bandić, predstavlja prioritet spoljne politike i strateško opredeljenje Republike Srbije za koji očekujemo nastavak francuske podrške.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica je, tokom razgovora, rekao da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Francuske razvijena, kao i da je u poslednje četiri godine realizovan veliki broj aktivnosti sa francuskom stranom, uključijući i aktivnosti na visokom nivou. Kao podršku daljem jačanju odbrambene saradnje, pukovnik Svjetlica istakao je opredeljenje za dalji razvoj vojno-vojne saradnje i obuke, koja će pratiti unapređenje vojnoekonomske saradnje.

Načelnik evroatlantske divizije Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske kontraadmiral Lik Renal zahvalio je na prijemu u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, kao i za spremnost za otvorene razgovore. Tokom razgovora, on je istakao da je francuska strana opredeljena za nastavak bilateralne vojne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Tokom konsultacija analizirane su aktivnosti i usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu.
photoFOTOGALERIJA