Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2023.

Обележен Дан Медија центра „Одбрана“



Свечаност поводом Дана Медија центра „Одбрана“ и 144 године војне штампе у Србији одржана је данас у Дому Војске Србије. Тим поводом, на свечаности су уручене награде најбољим сарадницима Медија центра „Одбрана“ и победнику конкурса за новинарску награду „Иван Марковић“.

Честитке поводом Дана Медија центра „Одбрана“ упутили су потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. Данашњој свечаности присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, саветник председника Републике Србије Дејан Савић, високе старешине Министарства одбране и Војске Србије и бројне званице из медија, културног и јавног живота.

Честитајући празник, државни секретар Старовић истакао је да у потрази за траговима војне мисли, као и за културом чији је центар пажње војни етос, традиција и реч, било да је записана у магазину или међу корицама војне литературе, пут нас неизоставно води у Дом Војске Србије, „јер, ова кућа, као јединствени монумент и сведочанство бивствовања војске у Србији, права је адреса за то трагање и својеврсни симбол трајања једног слободарског народа“.

- Престоничка и шира културна јавност знају да се у овој свечаној сали догађају најпосећеније промоције књига јединог српског војног издавача, који из године у годину повећава број наслова и гради препознатљив имиџ на издавачкој мапи Србије, а да се за културна дешавања, којима обилује Дом Војске Србије, неретко тражи и место више – истакао је државни секретар Старовић.

Он је додао да је управо овај дан прилика да се истакне да Медија центар „Одбрана“ чине људи „који посвећено раде свој посао, свесни значаја делатности која им је поверена“.

- И као што, нарочито у тешким данима, одлучно поручујемо да је Војска Србије спремна да сваког тренутка заштити своје људе и отаџбину, тако данас с поносом можемо да изразимо задовољство што је и ова кућа спремна да изађе у сусрет свим задацима и изазовима који јој предстоје. А знамо да нису лаки, јер реч никада није била важнија нити скупља, јер брзо се шири, јако одјекне и далеко се чује. Зато мора да буде објективна, одмерена и јасна, да објасни и увери добронамерне. А опет јака и довољно гласно саопштена, за оне друге, како би остала брана у времену релативизације и покушаја ревизије историје и традиционалних вредности – нагласио је државни секретар у Министарству одбране и поручио да то знају „вредни људи колектива Медија центра „Одбрана” и да су „спремни да остану на високом нивоу на који су нас навикли у годинама иза нас“.

Директорка Медија центра „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић осврнула се на годину за нама и нагласила да је историја војне штампе увек и историја времена у коме је настајала – значајно сведочанство о времену прошлом, као и о времену садашњем.

- Зато данас, покушавајући да сажмем све што у току године ради Медија центар „Одбрана“ бирам реч видљивост. Јер, све што се у овој кући ради, у све три делатности – информативној, издавачкој и излагачкој, окренуто је јавности и видљиво је у сваком дану и претходне године – рекла је потпуковник Пашић и изразила понос што је магазин „Одбрана” у години за нама други пут заредом добитник награде за најбољу фотографију објављену у европским војним часописима коју додељује Европска асоцијација војних новинара (ЕМПА) чиме је, како је истакла „још једном видљив значај  „Одбране“ у европским оквирима”.

Овогодишњи лауреат награде „Иван Марковић“ је новинарка дневног листа „Курир“ Јелена Спасић, награђена за текст „Отаџбина испред свега“, објављен 25. септембра 2022. године. Награду новинарки листа „Курир“ уручио је државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.

Медија центар „Одбрана” остварио је током протекле године успешну сарадњу са бројним државним институцијама и установама културе, као и са истакнутим појединцима који су значајно допринели његовом угледу и успесима.

Захваљујући заједничком раду Медија центра „Одбрана” и Југословенске кинотеке средином јула прошле године, после вишегодишње паузе, отворен је летњи биоскоп на тераси Дома Војске Србије. За успешну сарадњу, Медија центар „Одбрана” посебно признање – Плакету Министарства одбране Републике Србије доделио је Југословенској кинотеци. Директору те установе Југославу Пантелићу Плакету је уручио начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник доц. др Михаило Зоговић.

Овогодишње Специјално признање за сарадњу добила је Галерија Радио-телевизије Србије. Начелница Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић уручила је Признање помоћнику генералног директора РТС-а Александри Јелисавац.

Када је реч о Признању за најуспешнијег сарадника у области излагачке делатности – Плакета Медија центра „Одбрана” ове године припала је Галерији слика „Сава Шумановић” и Музеју наивне уметности „Илијанум”. Награде директорки Галерије слика „Сава Шумановић” Јовани Лакић и в. д. директору Музеја наивне уметности „Илијанум” Марији Покрајац уручила је потпуковник Биљана Пашић.

Плакету за сарадника године у области новинско-информативне делатности добио је пуковник доц. др Слободан Ђукић, коме је награду уручила главна и одговорна уредница „Одбране” Драгана Марковић.

Професор др Драган Цветковић добитник је Плакете за најуспешнијег аутора у 2022. години у области издавачке делатности. Њему је признање уручио начелник Одељења за издавачку делатност Медија центра „Одбрана” Горан Јањић.

На данашњој свечаности приказан је филм о резултатима рада Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и њених установа у претходној години, а у музичком делу програма наступили су солисти Биљана Васиљевић Митровић и мајор Душко Стаменковић, уз пратњу Мешовитог хора и оркестра Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

У Атријуму Дома Војске Србије уприличена је изложба „Главни уредници војне штампе 1879-2023 - од Ратника до Одбране“, на којој је представљено 68 главних и одговорних уредника Ратника, Фронта, Народне Армије, Војске и Одбране.

Медија центар „Одбрана“ обележава свој Дан као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа „Ратник“, чију традицију наставља магазин „Одбрана“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.01.2023
mp4 (129,97 MB)
Свечаност
24.01.2023
mp4 (326,24 MB)
Обраћање државног секретара Немање Старовића
24.01.2023
mp4 (493,78 MB)
Обраћање потпуковника Биљане Пашић