Министарство одбране Републике Србије
 
17.01.2023.

Билатерални разговори о сарадњи у области одбране са Републиком Турском



Билатерални разговори делегација Министарства одбране и Војске Србије и Министарства националне одбране и Оружаних снага Републике Турске, које су предводили начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица и начелник Управе за међународне односе бригадни генерал Тансел Чокуисал, одржани су у Министарству одбране.

Делегацију Републике Турске примио је и помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, који је констатовао да добри односи две државе на политичком нивоу могу допринети унапређењу сарадње и на пољу одбрамбене индустрије у наредном периоду. Он је, такође, истакао да је за одржавање и даље јачање билатералних односа неопходна посвећеност и добра воља, а овакви и слични сусрети најбољи су показатељ и пут ка томе.

Пуковник Свјетлица нагласио је да је овај састанак, након трогодишње паузе од претходних разговора у Анкари, одлична прилика да се у консктруктивном дијалогу размене ставови о актуелним темама и питањима од заједничког интереса, анализира досадашња сарадња и покрене иницијатива о новим или већ постојећим областима сарадње.

Сложивши се са оценом да су билатерални разговори одлична прилика за дефинисање даљих праваца сарадње у области одбране, генерал Чокуисал изразио је и очекивање да ће овај сурет додатно ојачати и побољшати односе између Србије и Турске засноване на међусобном разумевању и сарадњи.

У оквиру састанка двеју делегација, потписан је и План билатералне војне сарадње за 2023. годину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА