Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.01.2023.

Bilateralni razgovori o saradnji u oblasti odbrane sa Republikom Turskom



Bilateralni razgovori delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Ministarstva nacionalne odbrane i Oružanih snaga Republike Turske, koje su predvodili načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica i načelnik Uprave za međunarodne odnose brigadni general Tansel Čokuisal, održani su u Ministarstvu odbrane.

Delegaciju Republike Turske primio je i pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, koji je konstatovao da dobri odnosi dve države na političkom nivou mogu doprineti unapređenju saradnje i na polju odbrambene industrije u narednom periodu. On je, takođe, istakao da je za održavanje i dalje jačanje bilateralnih odnosa neophodna posvećenost i dobra volja, a ovakvi i slični susreti najbolji su pokazatelj i put ka tome.

Pukovnik Svjetlica naglasio je da je ovaj sastanak, nakon trogodišnje pauze od prethodnih razgovora u Ankari, odlična prilika da se u konsktruktivnom dijalogu razmene stavovi o aktuelnim temama i pitanjima od zajedničkog interesa, analizira dosadašnja saradnja i pokrene inicijativa o novim ili već postojećim oblastima saradnje.

Složivši se sa ocenom da su bilateralni razgovori odlična prilika za definisanje daljih pravaca saradnje u oblasti odbrane, general Čokuisal izrazio je i očekivanje da će ovaj suret dodatno ojačati i poboljšati odnose između Srbije i Turske zasnovane na međusobnom razumevanju i saradnji.

U okviru sastanka dveju delegacija, potpisan je i Plan bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu.
photoFOTOGALERIJA