Министарство одбране Републике Србије
 
12.01.2023.

Састанак са политичким саветником државног секретара Сједињених Америчких Држава



Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са политичким саветником државног секретара САД Дереком Шолеом.
 
Састанку је присуствовао потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.

Председница Владе захвалила је на отвореном и конструктивном приступу који Сједињене Америчке Државе имају у односу на отворена питања у региону, и посебно на конструктивној улози САД у очувању мира у региону.
 
Брнабић је изразила наду да ће ову годину обележити стабилнији период, за разлику од претходне која је протекла у нестабилности и провокацијама изазваним једностраним потезима привремених институција у Приштини.

Она је нагласила да је очување мира и стабилности приоритет Србије.
 
Премијерка је, говорећи о односима Београда и Приштине, рекла да Србија остаје посвећена миру и стабилности и да ће наставити да кроз дијалог има конструктиван приступ као и до сада.

Брнабић и Шоле су се сложили да је сарадња двеју земаља у области одбране веома добра, а као добар пример успешне војно-војне сарадње истакнута је сарадња Војске Србије са Националном гардом Охаја.
 
Саговорници су такође разговарали о сарадњи у области енергетике и економије, при чему је председница Владе истакла значај сарадње и инвестиција америчких ИТ компанија, што представља велики потенцијал за свеукупан развој наше земље, посебно имајући у виду то да је највећи извоз услуга из наше земље у САД.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.01.2023
mp4 (57,3 MB)
Састанак