Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.01.2023.

Sastanak sa političkim savetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država



Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa političkim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom.
 
Sastanku je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Predsednica Vlade zahvalila je na otvorenom i konstruktivnom pristupu koji Sjedinjene Američke Države imaju u odnosu na otvorena pitanja u regionu, i posebno na konstruktivnoj ulozi SAD u očuvanju mira u regionu.
 
Brnabić je izrazila nadu da će ovu godinu obeležiti stabilniji period, za razliku od prethodne koja je protekla u nestabilnosti i provokacijama izazvanim jednostranim potezima privremenih institucija u Prištini.

Ona je naglasila da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet Srbije.
 
Premijerka je, govoreći o odnosima Beograda i Prištine, rekla da Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti i da će nastaviti da kroz dijalog ima konstruktivan pristup kao i do sada.

Brnabić i Šole su se složili da je saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane veoma dobra, a kao dobar primer uspešne vojno-vojne saradnje istaknuta je saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja.
 
Sagovornici su takođe razgovarali o saradnji u oblasti energetike i ekonomije, pri čemu je predsednica Vlade istakla značaj saradnje i investicija američkih IT kompanija, što predstavlja veliki potencijal za sveukupan razvoj naše zemlje, posebno imajući u vidu to da je najveći izvoz usluga iz naše zemlje u SAD.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.01.2023
mp4 (57,3 MB)
Sastanak