Министарство одбране Републике Србије
 
04.01.2023.

Основна обука војника на служењу војног рока



У центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу у току је реализација основне обуке војника који су служење војног рока започели почетком децембра.

Реч је о првој фази оспособљавања, у трајању од месец и по дана, које је идентично за војнике свих специјалности. За то време војници се оспособљавају за употребу личног наоружања, правилно извођење тактичких радњи у нападу и одбрани и обављање дужности органа унутрашње службе.

Млади војници у овој фази пролазе садржаје из тактичке и стројеве обуке, наоружања са наставом гађања, Правила службе Војске Србије и физичке обуке.  Тежиште је на практичном увежбавању индивидуалних тактичких радњи и поступака на бојишту и реализацији програмских гађања из пешадијског наоружања.

У наставку служења војног рока војнике очекује провера обучености за извршaвање индивидуалних задатака, а затим и премештај у центре за специјалистичку обуку, где ће се обучавати за своје војноевиденционе специјалности.

Војници генерације „децембар 2022“ су изузетно мотивисани да у потпуности савладају садржаје обучавања, што потврђују досадашњи резултати у реализацији свих задатака. Многи од њих ће постати професионални војници Војске Србије, за шта могу конкурисати још у току служења војног рока.
photoФОТОГАЛЕРИЈА