Министарство одбране Републике Србије
 
26.12.2022.

Свечани испраћај припадника Војске Србије у мисију у Либану



У касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању данас је одржана војна свечаност поводом испраћаја новог контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Либану.

Контингент чине пешадијска чета из састава Четврте бригаде копнене војске, штабни официри и елемент националне подршке. Они ће наредних шест месеци у саставу мировних снага извршавати одговорне задатке на очувању мира у сектору „Исток“ мировне операције Уједињених нација у овој блискоисточној земљи.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, представници јединица Војске Србије, органа локалне самоуправе и Српске православне цркве, те родбина и пријатељи војника и старешина који се упућују у мировну операцију.

Државни секретар Старовић је заставу Републике Србије уручио командиру пешадијске чете мајору Александру Пешићу а припадницима Војске Србије пожелео успешну реализацију додељених задатака у зони операције и да часно, професионално и достојанствено представљају војску и државу.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану отпочела 2010. године упућивањем пет штабних официра, да би касније број припадника Војске Србије у овој мисији био значајно увећан. Тренутно се у Либану, осим контингента у сектору „Исток“, ангажује и вод Војске Србије за заштиту мировних снага у сектору „Запад“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА