Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2022.

Обука официра за навођење ваздухоплова



У јединицама 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења реализује се редовна обука професионалног састава за реализацију наменских задатака у ваздухопловној комуникацији и контроли ваздушног простора Републике Србије.

Обуку пролазе старешине на дужностима официра за навођење у четама ВОЈИН ради одржавања захтеваног нивоа обучености за навођење борбене авијације у ловачкој намени и пружање навигацијске помоћи ваздухопловима у ванредним околностима.

Официри за навођење у реализацији обуке сарађују са посадама ловачке авијације — за извршавање ловачко-пресретачких дејстава, и са Контролом летења Србије и Црне Горе, са којом увежбавају процедуре за пружање навигацијске помоћи ваздухопловима изнад територије Републике Србије.

За реализацију ових задатака неопходна је врхунска обученост официра за навођење и висок ниво међусобне координације свих учесника у ваздухопловној комуникацији, али и одлична увежбаност борбених смена јединица ВОЈИН.

Изузетна посвећеност и мотивисаност официра за навођење, као и професионална сарадња борбених смена и садејствујућих јединица гарант су успеха на обуци, чијом се реализацијом додатно унапређује способност јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА