Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2022.

Одржан 15. регионални састанак механизма за родну равноправност



Дводневни 15. регионални састанак механизма за родну  равноправност у министарствима одбране и оружаним снагама на Западном Балкану одржан је у Београду, у организацији Центра за контролу малокалибарског и лаког наоружања  за југоисточну и источну Европу  Развојног програма Уједињених нација (UNDP SEESAC).

У име министра одбране Милоша Вучевића отварању састанка  присуствовали су државни секретар Миле Јелић и помоћник министра одбране Предраг Бандић. Осим представника Министарства одбране и Војске Србије, састанку су присуствовале и делегације министарстава одбране и оружаних снага Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Северне Македоније. Присутнима су се обратили  амбасадори Краљевине Норвешке и Словачке Републике, као и стални представник UNDP у Србији.

Активност је реализована у оквиру пројекта „Јачање регионалне сарадње у области родне равноправности у реформи сектора безбедности на Западном Балкану – Фаза II“, са циљем представљања регионалне студије полазног стања „Интеграција родне перспективе у војно образовање и обуке система одбране земаља Западног Балкана“.

Студију су, уз подршку UNDP SEESAC, израдили представници четири министарства одбране и оружаних снага и израз је опредељења да се проактивним деловањем осигура поштовање принципа родне равноправности и политике једнаких могућности. Циљ је унапређење политика и праксе у области образовања и обука, који су од кључне важности за одрживост активности на промоцији родне равноправности и искорењивању родних стереотипа и предрасуда.
photoФОТОГАЛЕРИЈА