Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2022.

Održan 15. regionalni sastanak mehanizma za rodnu ravnopravnost



Dvodnevni 15. regionalni sastanak mehanizma za rodnu  ravnopravnost u ministarstvima odbrane i oružanim snagama na Zapadnom Balkanu održan je u Beogradu, u organizaciji Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja  za jugoistočnu i istočnu Evropu  Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP SEESAC).

U ime ministra odbrane Miloša Vučevića otvaranju sastanka  prisustvovali su državni sekretar Mile Jelić i pomoćnik ministra odbrane Predrag Bandić. Osim predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sastanku su prisustvovale i delegacije ministarstava odbrane i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Severne Makedonije. Prisutnima su se obratili  ambasadori Kraljevine Norveške i Slovačke Republike, kao i stalni predstavnik UNDP u Srbiji.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Jačanje regionalne saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu – Faza II“, sa ciljem predstavljanja regionalne studije polaznog stanja „Integracija rodne perspektive u vojno obrazovanje i obuke sistema odbrane zemalja Zapadnog Balkana“.

Studiju su, uz podršku UNDP SEESAC, izradili predstavnici četiri ministarstva odbrane i oružanih snaga i izraz je opredeljenja da se proaktivnim delovanjem osigura poštovanje principa rodne ravnopravnosti i politike jednakih mogućnosti. Cilj je unapređenje politika i prakse u oblasti obrazovanja i obuka, koji su od ključne važnosti za održivost aktivnosti na promociji rodne ravnopravnosti i iskorenjivanju rodnih stereotipa i predrasuda.
photoFOTOGALERIJA