Министарство одбране Републике Србије
 
06.12.2022.

Билатерални разговори о сарадњи у области одбране са Румунијом



Билатерални разговори са представницима Министарства националне одбране Румуније одржани су у Министарству одбране Републике Србије. Делегације су предводили начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица и начелник Директората за међународну војну сарадњу пуковник Василе Ионеску.

Делегацију Министарства националне одбране Румуније примио је и вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић. Том приликом, констатовао је квантитативни и квалитативни напредак у одбрамбеној сарадњи током 2022. године, у поређењу са претходним годинама. Он је исказао наду да ће у предстојећем периоду, кроз заједничке активности и сарадњу, бити потврђени традиционално добри и пријатељски односи два народа и две војске. Помоћник министра Бандић захвалио је на принципијелној подршци Румуније у одбрани суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Током поново покренутих билатералних одбрамбених консултација, пуковник Свјетлица пренео је опредељење за интензивирање сарадње и навео да предметни разговори дају могућност за њено унапређење у обостраном интересу.

Пуковник Ионеску сагласио се да су билатерални разговори одлична прилика за разматрање начина и модалитета за продубљивање и развој сарадње у области одбране. Он је нагласио спремност за интензивирање војно-војне сарадње и њен допринос изградњи поверења између две војске.

Након анализе сарадње за 2022. годину, разматрани су предлози активности билатералне војне сарадње за 2023. годину. По усаглашавању активности, пуковник Свјетлица и пуковник Ионеску потписали су План билатералне војне сарадње за 2023. годину између Министарства националне одбране Румуније и Министарства одбране Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА