Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2022.

Председник Вучић у Никинцима: Убрзавамо модернизацију Војске



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао је данас приказу способности копнених и ваздухопловних беспосадних платформи у Центру за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима.

На данашњем приказу презентован је и Нацрт Стратегије роботизације Војске Србије који садржи планове развоја и опремања савременим средствима. Документ, поред средстава која су данас приказана, обухвата и предвиђа развој бројних других система у наредном периоду.

Председник Републике Александар Вучић изразио је задовољство оним што се данас могло видети у Никинцима и најавио убрзану модернизацију Војске Србије.

– Видели сте нешто што никада до сада нисте могли да видите у нашој земљи и гледали смо први пут и „обада“ и „врапце“ и „пегазе“ који су наводили наше „орлове“ који су непогрешиво погодили своје циљеве. Сад можемо да гађамо и ноћу и дању, веома прецизно. Истовремено се трудимо да развијамо и наше беспилотне летелице у сарадњи са приватним сектором, дакле са више компанија, али наш ВТИ већ излази са новим решењима и Техничко опитни центар – изјавио је председник Вучић.

Он је изразио задовољство резултатима гађања „малих милоша“ који су остварили погодке ракетним бацачима „зоља“.

– Морамо брзо да радимо, морамо да напредујемо, зато што је важно да увек и у сваком тренутку, можемо земљу да заштитимо, сачувамо, а да што мање људских живота изгубимо. У складу са тим идемо убрзано у модернизацију – поручио је Вучић.

Он је изразио очекивање да ће „Утва“ од априла следеће године серијски производити беспилотне летелице.

– Наручили смо много дронова “камиказа”, а сад почињемо и да их правимо и верујем да ћемо и са приватним сектором дакле и са свима осталима моћи, уколико се све то утегне, поправи, да направимо добру сарадњу и добар посао за нашу војску – истакао је председник Републике.

Државном и војном руководству на полигону „Никинци“ приказано је садејство даљински пилотираних ваздухоплова и летелица са посадом као и дејство безпосадних система копнене војске који су уведени у употребу у Војску Србије. Такође су представљени и системи у развоју на којима раде стручњаци Војнотехничког института у сарадњи са предузећима домаће одбрамбене индустрије и приватним компанијама из тог сектора.

На данашњем приказу реализовани су налети и гађања из модернизованог авиона „орао“ у садејству са даљински пилотираним ваздухопловом "пегаз", затим гађања из безпосадне платформе „милош В1“ наоружане ручним бацачем ракета 64мм „зоља“, митраљезом 7.62мм и револверским бацачем граната 40мм, безпосадне платформе „милош В2“ наоружане митраљезом 12.7 мм и ручним бацачем ракета 90мм „оса“, дрона ОБАД са четвороцевним лансером ракета 64мм "зоља", дрона ИКА-20 са револверским бацачем мина 60мм, дрона ИКА-20 са лансером ракета „оса“, дејство противавионског самоходног артиљеријско-ракетног система ПАСАРС - 16 електронски темпирном муницијом 40мм на имитаторе дронова, као и осматрање из даљински пилотираног ваздухоплова „пегаз“.

У статичком делу приказа презентовани су ракета „алас“, беспилотна летелица-пројектил „гавран 145“, беспилотна летелица „врабац“ наоружан гранатама 40 мм и три варијанте дронова ИК-20 са различитим наменама и типовима наоружања, као и мали дрон камиказа ИКА-КАМ.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.12.2022
mp4 (167,75 MB)
Приказ
05.12.2022
mp4 (189,63 MB)
Изјава председника Вучића