Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2022.

Predsednik Vučić u Nikincima: Ubrzavamo modernizaciju Vojske



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao je danas prikazu sposobnosti kopnenih i vazduhoplovnih besposadnih platformi u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima.

Na današnjem prikazu prezentovan je i Nacrt Strategije robotizacije Vojske Srbije koji sadrži planove razvoja i opremanja savremenim sredstvima. Dokument, pored sredstava koja su danas prikazana, obuhvata i predviđa razvoj brojnih drugih sistema u narednom periodu.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo onim što se danas moglo videti u Nikincima i najavio ubrzanu modernizaciju Vojske Srbije.

– Videli ste nešto što nikada do sada niste mogli da vidite u našoj zemlji i gledali smo prvi put i „obada“ i „vrapce“ i „pegaze“ koji su navodili naše „orlove“ koji su nepogrešivo pogodili svoje ciljeve. Sad možemo da gađamo i noću i danju, veoma precizno. Istovremeno se trudimo da razvijamo i naše bespilotne letelice u saradnji sa privatnim sektorom, dakle sa više kompanija, ali naš VTI već izlazi sa novim rešenjima i Tehničko opitni centar – izjavio je predsednik Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima gađanja „malih miloša“ koji su ostvarili pogodke raketnim bacačima „zolja“.

– Moramo brzo da radimo, moramo da napredujemo, zato što je važno da uvek i u svakom trenutku, možemo zemlju da zaštitimo, sačuvamo, a da što manje ljudskih života izgubimo. U skladu sa tim idemo ubrzano u modernizaciju – poručio je Vučić.

On je izrazio očekivanje da će „Utva“ od aprila sledeće godine serijski proizvoditi bespilotne letelice.

– Naručili smo mnogo dronova “kamikaza”, a sad počinjemo i da ih pravimo i verujem da ćemo i sa privatnim sektorom dakle i sa svima ostalima moći, ukoliko se sve to utegne, popravi, da napravimo dobru saradnju i dobar posao za našu vojsku – istakao je predsednik Republike.

Državnom i vojnom rukovodstvu na poligonu „Nikinci“ prikazano je sadejstvo daljinski pilotiranih vazduhoplova i letelica sa posadom kao i dejstvo bezposadnih sistema kopnene vojske koji su uvedeni u upotrebu u Vojsku Srbije. Takođe su predstavljeni i sistemi u razvoju na kojima rade stručnjaci Vojnotehničkog instituta u saradnji sa preduzećima domaće odbrambene industrije i privatnim kompanijama iz tog sektora.

Na današnjem prikazu realizovani su naleti i gađanja iz modernizovanog aviona „orao“ u sadejstvu sa daljinski pilotiranim vazduhoplovom "pegaz", zatim gađanja iz bezposadne platforme „miloš V1“ naoružane ručnim bacačem raketa 64mm „zolja“, mitraljezom 7.62mm i revolverskim bacačem granata 40mm, bezposadne platforme „miloš V2“ naoružane mitraljezom 12.7 mm i ručnim bacačem raketa 90mm „osa“, drona OBAD sa četvorocevnim lanserom raketa 64mm "zolja", drona IKA-20 sa revolverskim bacačem mina 60mm, drona IKA-20 sa lanserom raketa „osa“, dejstvo protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema PASARS - 16 elektronski tempirnom municijom 40mm na imitatore dronova, kao i osmatranje iz daljinski pilotiranog vazduhoplova „pegaz“.

U statičkom delu prikaza prezentovani su raketa „alas“, bespilotna letelica-projektil „gavran 145“, bespilotna letelica „vrabac“ naoružan granatama 40 mm i tri varijante dronova IK-20 sa različitim namenama i tipovima naoružanja, kao i mali dron kamikaza IKA-KAM.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.12.2022
mp4 (167,75 MB)
Prikaz
05.12.2022
mp4 (189,63 MB)
Izjava predsednika Vučića