Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2022.

Министар одбране Милош Вучевић, интервју у децембарском издању ”Одбране”ВОЈСКА СРБИЈЕ – ГАРАНТ СЛОБОДЕ И НЕУТРАЛНОСТИ

Јасне и снажне поруке, у компликованим временима које живимо, обележиле су прве дане на новој дужности потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића. У децембарском издању магазина ”Одбрана” министар Вучевић говори о битним одредницама које дефинишу профил Војске Србије и одређују њену суштину. Подцртавајући који су то кључни кораци које ће предузети на даљем унапређењу стања у Војсци Србије, министар Вучевић каже:
– Моје правило и у досадашњем раду је да све што добро функционише не треба мењати, већ унапређивати да буде још боље. Треба помоћи тамо где постоје проблеми, решавати их одлучно и омогућити да Војска Србије своје задатке из све три мисије обавља беспрекорно – да буде опремљена најквалитетнијим средствима, обучена, мотивисана. Да сваки њен припадник буде сваког дана још задовољнији и поноснији као део целине, несаломива карика у „ланцу одбране“. Задатак министра одбране је да то омогући и подржи.
 
Свом ставу да је Србија увек за дијалог и компромисе, али да Србија више није џак за ударање министар Вучевић додаје:
 
– То показује да се не шалимо. Ми никоме не претимо, не звецкамо оружјем – али смо врло одлучни да штитимо Србију и њену независност и слободу. Јасно тражимо поштовање за све то што улажемо у развој добросуседских односа, смиривање тензија на Балкану, поштовање међународног права и права других. Постоје и наша права, и нормално је очекивати да она буду поштована, али и заштићена уколико буду угрожена. Зато је једна од мојих првих порука и била да је Војска Србије способна да изврши сваку наредбу председника Републике. То и јесте њена основна улога – да штити земљу.
 
Говорећи о првим утисцима о затеченом стању у Војсци Србије, након што је заједно са председником Вучићем и генералом Мојсиловићем, присуствовао здруженој вежби „Маневри” и обишао команде оба вида Војске Србије, министар Вучевић тврди да Република Србија има све разлоге да се ослони на своју војску.
 
- Војска Србије је један од стубова и елемената државности Републике Србије. Она је чврст ослонац нашег народа и свих грађана ове земље, који према њој гаје огромно поверење. Војска Србије је данас многоструко снажнија него што је икада била. Она је наш гарант слободе и неутралности.

Стратешки циљ мандата у Министарству одбране за министра Вучевића је јасан.
 
– Процес ревитализације Министарства одбране и Војске Србије почео је 2012. године са мандатом тадашњег министра, а сада председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића. Забрињавајуће стање у коме је пре десет година био целокупан систем одбране познато је јавности, а нарочито његовим припадницима. Стратешки циљ Министарства одбране постављен је тада и до сада се није мењао. Иако је Војска Србије данас, у односу на ситуацију од пре једне деценије, неупоредиво снажнија, опремљенија, способнија и боље плаћена, стратешки циљ мог мандата остаје исти – да она буде још јача, бројнија, савременија, обученија, а социјални положај њених припадника бољи.
 
 Говорећи о опремању Војске Србије, набавци савремених борбених средстава и шта у том погледу можемо очекивати у будућности, министар Вучевић подсећа да процес осавремењивања Војске Србије траје већ неколико година и да су у том погледу направљени значајни технолошки искораци.
 
- Деценијама уназад у наше наоружање нису улазила средства попут „панцира” или ФK-3, од краја деведесетих година нисмо имали ову бројност и стање ловачке авијације. И у наоружање Kопнене војске уврштено је доста нових средстава. Нарочито радује чињеница да се наша војска у знатној мери опрема производима наше одбрамбене индустрије, из домаћег развоја, а међу њима има оних веома сложених и технолошки напредних. Наше „Норе”, „лазари” и „милоши” су конкурентни њиховим панданима и на Западу и на Истоку. И што је најважније, сва та средства, и бројна друга која нисам поменуо, стално се усавршавају и побољшавају у складу са искуствима са терена.
 
Министар Вучевић истиче и активан однос између Војске Србије као крајњег корисника, односно оног који дефинише тактичке и техничке захтеве, Војнотехничког института који се бави развојем борбених средстава и одбрамбене индустрије која то производи, наглашавајући да је ослонац на сопствене снаге, са искуством садашње кризе у свету, једини прави пут.
 
- У наредном периоду желимо да у највећој могућој мери развијемо сопствене потенцијале за развој и производњу савременог наоружања и војне опреме. Оно што будемо набављали, као и до сада, биће по мери наших потреба и по најповољнијим могућим условима.
 
Појашњавајући зашто нам није испоручено чак ни оно наоружање које смо платили министар Вучевић каже:  
 
– Одређена средства која смо од Руске Федерације поручили и платили пре почетка сукоба у Украјини, због санкција које су на снази, не могу да нам се испоруче. То ни на који начин не наноси штету Русији, већ искључиво Србији и тога смо свесни и ми, али и оне државе које ту испоруку не дозвољавају. С друге стране, не испоручују се и нека средства западне производње, иако уредно плаћена, из нама недовољно разумљивих разлога. Верујем да ће разговори које председник Вучић води са лидерима западних земаља ускоро уродити плодом и да ће се проблеми везани за те испоруке превазићи.
 
 Помињући сукоб између Русије и Украјине, и то колико та криза угрожава безбедност у нашем дворишту, министар Вучевић сматра да тај сукоб угрожава безбедност целог света.
 
- У то што се данас дешава на истоку Европе уплетене су највеће светске силе и постоји озбиљна опасност од ескалације у глобални рат. Србија је, као војно неутрална земља, која се определила да води уравнотежену спољну политику у складу са сопственим интересима, под великим притиском и ту ситуацију покушавају да искористе неки политички играчи у региону. Пример тога је понашање привремених институција самоуправе на Косову и Метохији. Такође, постоје и они који би да ревидирају дејтонско уређење Босне и Херцеговине на штету Републике Српске. Живимо у времену у коме као држава морамо бити изузетно јаки, али и изузетно мудри. Очување мира и стабилности за Србију је од највеће могуће важности како бисмо наставили економски развој и омогућили бољи живот наших грађана. Верујем да је у највећем интересу свих народа у овом делу Европе да избегну сукобе и политичким дијалогом превазиђу несугласице.
 
Да је снага наше војске искључиво одвраћајући фактор за оне који би могли доћи у искушење да посегну за силом и угрозе Србију и српски народ нагласио је министар Вучевић још једном у интервјуу ”Одбрани”.
 
- Ми никада нисмо, нити ћемо некога нападати. Поручујемо – снажни смо, можемо и умемо да се одбранимо, али никоме не претимо. Нажалост, припадамо малој групи земаља које се и даље чврсто држе принципа међународног јавног права и које су доследне у поштовању принципа територијалног интегритета и неповредивости граница суверених држава. Србија поштује и подржава суверенитет и територијални интегритет свих земаља на свету, самим тим и свих држава у региону, и тражи да се, када је о нашој јужној покрајини реч, поштује исти принцип.
 
Једно од питања када је реч о Војсци Србије које се најчешће понавља у јавности је и да ли смо близу одлуке о реактивирању обавезног служења војног рока. Одговарајући на то питање министар Вучевић каже да је поновно увођење обавезног војног рока политичка одлука, која ће бити заснована на процени најодговорнијих и најстручнијих људи у Министарству одбране и Генералштабу.
 
- Спреман сам да преузмем одговорност и да, када дефинитивне анализе буду завршене, председнику и врховном команданту, Влади и Народној скупштини предложим одговарајуће решење. Овде не може бити реч о томе да ли је та тема популарна у јавности и да ли се о њој позитивно или негативно изјашњавају на друштвеним мрежама. Једино мериторно биће да ли је то у интересу одбране Републике Србије или није.
 
Говорећи о безбедносним изазовима који су у овом тренутку најзначајнији министар Вучевић издваја ситуацију на Косову и Метохији и све заоштреније притиске на Србију.
 
 - Док у Украјини букти рат на Косову и Метохији се звецка оружјем...То свакако није добро. Бриселски споразум који је потписан 2013. године јасно налаже шта треба чинити. Његову имплементацију својим потписом гарантује Европска унија. Београд је испунио све ставке тог споразума, на Приштини је да испуни свој део, а на Европској унији да то омогући. У противном, сваки сличан споразум би за било кога био упитан.
 
Интензивну међународну сарадњу министар одбране Милош Вучевић започео је бројним сусретима са амбасадорима Америке, Француске, Европске уније, Руске Федерације, Чешке Републике, Кине... О заједничким именитељима тих сусрета и колико је све то значајно да би се истрајало на концепту војне неутралности и у будућности министар Вучевић каже:
 
– За Србију је кључно да остане на јасном и принципијелном становишту: Србија у потпуности поштује сва правила Уједињених нација и не меша се, ни економски, ни информативно, ни војно, у конфликте који се ње не тичу. У основи то значи да је Србија потпуно отворена за сарадњу са свим земљама. Састанак са амбасадорима акредитованим у нашој земљи је саставни део протокола, али и прилика да поновимо наше ставове и наравно, нађемо што боље путеве за развој сарадње. Концепт војне неутралности нам у свом суштинском значењу то и омогућава.
 
Центар за мировне операције обележио је средином новембра двадесет година обновљеног учешћа у мировним снагама УН. Говорећи о томе колики и какав значај за Војску Србије, али и за Републику Србију има наше учешће у мировним операцијама Уједињених нација и Европске уније, министар одбране подсећа на Гандијеву реченицу „Не постоји пут до мира – мир је пут”.
 
- На путу мира наша војска корача од оснивања мировних снага Уједињених нација.Наши припадници у мировним мисијама су храбри људи који су одлучили да дају део себе, свог живота, а понекад, нажалост, и своје животе да би чували мир. Да би сачували животе неких људи на удаљеним просторима, али људи који исто тако заслужују да живе мирно. Ми смо, нажалост, и на нашим просторима видели и доживели значај мировних мисија, а живимо то и данас. И данас гледамо са зебњом све оно што се дешава у нашој јужној покрајини или у региону, верујући да су они који су у име међународне заједнице тамо ангажовани свесни своје одговорности, да имају довољно капацитета да чувају и остваре онај циљ због кога се ту и налазе. Из тог разлога и Војска Србије и Министарство одбране и држава Србија имају посебан приступ овој тематици. Такође, то за српског војника није само формално извршавање задатака већ ту има емоција, људскости, бриге и пажње. Српски војник је такав, такав је увек био, где год се нашао. Таква слава га је пратила свуда и увек кроз историју.
Да је наша војска увек била на правој страни историје, на страни добра, сведочи њена традиција, коју министар Вучевић наглашава као саставни део вредносног портрета Војске Србије.
 
– Нема нико право да нам одузме то да смо све време били на правој страни историје, чували мир и поштовали слободу свих. Зато с правом очекујемо да други поштују наше право и на слободу и на мир. Поставља се питање шта значи бити на правој страни историје. Борити се за слободу у Првом светском рату, изнети велике победе на сопственим плећима, борити се против фашизма и нацизма у Другом светском рату, положити огромне жртве... Све те жртве не могу поново бити жртвоване зарад прекрајања историје, замене улога...Дубоко смо свесни чињенице да само онај ко познаје и поштује своју прошлост може да се одреди у садашњости и да планира будућност. То је природно стање сваког човека, а посебно припадника Војске Србије. Све наше бригаде, јединице обележавају своје дане у знак сећања на своје славне претходнике и њихове подвиге. Ти датуми путују стотинама година уназад. То је наша вредносна вертикала. То је наша историја. То је део сваког од нас.
photoФОТОГАЛЕРИЈА