Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2022.

Отворена изложба „Шумановић и Босиљ: од поетског реализма до симболичке наиве”Изложба „Шумановић и Босиљ: од поетског реализма до симболичке наиве” данас је свечано отворена у Галерији Дома Војске Србије у Београду.

Отварајући изложбу, начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић подсетио је да су током претходне деценије у галеријама Ратничког дома, у другим форматима, с поносом представљена дела ових аутора, која су српску уметност овенчали светском славом.

– Изложба која је пред нама доноси нови поглед на стваралаштво двојице уметника који, иако припадају различитим правцима и стиловима, данас стоје један спрам другог, или, боље рећи - један са другим. А и ми смо ту, међу њима, да, као незаобилазни елемент овог својеврсног тројства - посведочимо истинској уметности у овом здању које баштини културу и традицију и слови за верног чувара српског војног етоса – рекао је пуковник Зоговић.

Он је том прилико изразио задовољство због чињенице да су у предходној години, у Галеријама Дома Војске Србије, поклоници уметности имали прилику да уживају у делима непролазне уметничке вредности највећих српских сликара.

– Поставка „Од поетског реализма до симболичке наиве“ на најбољи могући начин, спаја крај године с почетком нове, од које очекујемо, и потрудићемо се, да буде широке руке кад је реч о оваквим и сличним догађајима, који глорификују таленат и непролазне вредности и оне слојеве људског постојања - видљиве само сензитивном, уметничком оку. На крају, Војислав Ђурић казао је да је Сава Шумановић париске погледе донео у Шид, а Илија Босиљ шидске - разнео широм света. Ми смо вам све те погледе, као драгоцене дарове, донели и представили у Дому Војске Србије – истакао је начелник Управе за односе са јавношћу и свечано отворио изложбу.

Ауторка Љубинка Пантић нагласила је да је основна идеја аутора изложбе била да се Шид представи у најбољем светлу, а да су управо Сава Шумановић и Илија Башичевић Босиљ најпрепознатљивији када се говори о овом граду.

Директорка Галерије слика „Сава Шумановић“ Јована Лакић захвалила је Министарству одбране на дугогодишњој успешној сарадњи и нагласила да је ова изложба посебна јер се по први пут два великана, Шумановић и Босиљ, представљају заједно.  

Поставку, која је настала у сарадњи Медија центра ,,Одбрана” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране са Галеријом слика ,,Сава Шумановић” и Музејом наивне уметности ,,Илијанум”, чине 38 одабраних дела Саве Шумановића са документарном грађом и 48 дела Илије Башичевић Босиља насталих у периоду од 1957. до 1970. године.

Аутори изложбе, Љубинка Пантић из Галерије слика ,,Сава Шумановић” и Радован Сремац из Музеја наивне уметности ,,Илијанум”, представили су дела ових уметника у контексту географског порекла у коме су живели и стварали, пружајући београдској публици јединствен уметнички доживљај и прилику да се упознају са културном баштином Шида.

Посетиоци Галерије Дома Војске у Београду имаће прилику да уживају у избору радова два шидска уметника до 31. јануара 2023. године, као и да присуствују ауторским вођењима која ће бити организована 10. и 24.  децембра и 21. и 28. јануара, са почетком у 13 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.12.2022
mp4 (205,88 MB)
Отварање изложбе
01.12.2022
mp4 (271,1 MB)
Обраћање пуковника Зоговића
01.12.2022
mp4 (69,07 MB)
Обраћање Јоване Лакић
01.12.2022
mp4 (243,89 MB)
Обраћање Љубинке Пантић