Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2022.

Министар Вучевић разговарао са министром одбране Словеније



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић разговарао је данас у Кремсу, на маргинама састанка министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном формату, са министром одбране Републике Словеније Марјаном Шарецом.

Вучевић је изразио захвалност словеначком министру на иницијативи и залагању да се Балканске војномедицинске снаге (BMTF) финансијски подрже путем Европског фонда за мир (European Peace Facility).

Министар је подсетио да је приликом недавне посете начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића Словенији потврђен интерес да се обука припадника наше Војске у планинским условима реализује на полигонима у тој земљи.

Вучевић и Шарец разменили су мишљења и о безбедносној ситуацији у региону са акцентом на стање на Косову и Метохији и апострофирали улогу КФОР-а у очувању мира и стабилности у покрајини.

Министар Шарец изразио је захвалност за помоћ наше земље у борби са пожарима који су протеклог лета погодили Словенију и посебно истакао важност сарадње у ванредним ситуацијама међу државама у региону.

Саговорници су заједнички оценили да су односи у области одбране између Србије и Словеније развијени и садржајни, те да постоји простор за њихово квалитативно и квантитативно унапређење.
 
Министри Вучевић и Шарец потврдили су намеру да се у наредном периоду реализују међусобне посете на највишем нивоу ради конкретизације корака у развоју билатералне војне сарадње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.12.2022
mp4 (47,78 MB)
Састанак