Министарство одбране Републике Србије
 
29.11.2022.

Састанак министара Вучевића и Петридеса



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас у згради Старог Генералштаба у Београду са министром одбране Републике Кипар Хараламбосом Петридесом. После свечаног дочека испред строја Гарде Војске Србије, уследио је тет-а-тет разговор министара Вучевића и Петридеса, а потом и састанак делегација које су предводили.

У обраћању након састанка, министар Вучевић је изразио задовољство због посете кипарског колеге која, како је оценио, представља потврду традиционално снажног и чврстог пријатељства две државе и два народа.

– Веома сам задовољан данашњим састанком, пре свега пажљиво слушајући и тумачећи поруке које је господин Пeтридес послао, врло прецизно и садржајно. Изнад свега смо захвални Кипру на доследном и принципијелном односу према свим најважнијим и најосетљивијим питањима за нашу државу. Говорим о територијалном интегритету  и суверенитету Републике Србије, односно о принципима владавине међународног јавног права. Србија је захвална Кипру на подршци у вези са статусом наше јужне покрајине Косова и Метохије. Ваш глас је веома битан пре свега у заједници држава чланица Европске уније – изјавио је министар Вучевић.
 
Вучевић је нагласио да позиција Србије у погледу Кипра, такође, остаје непромењена.

– Ми не желимо да видимо подељено острво, видимо јединствени Кипар, са једном владом у Никозији и то ће заувек бити тако, докле год то буде и политика Кипра. Докле год то буде ваш став, такав став ће бити и српски став – истакао је српски министар.

На састанку је, према Вучевићевим речима, било речи о ситуацији у региону, ситуацији на Косову и Метохији, поступцима Приштине и реакцијама званичне Србије. Саговорници су, такође, прокоментарисали украјинску и светску кризу, а министар Петридес је упознао српску делегацију са догађањима у источном Медитерану и приближио позиције Кипра по тим питањима.

– Једна од битних ставки нашег данашњег сусрета јесте и део који се односи на војно-економску и војно-техничку сарадњу. Ја сам сигуран да је пред нама период који ће још више учврстити односе две државе у тој области. Верујем да ћемо имати озбиљне трговинске размене у војно-економском аспекту, војно-техничком аспекту. То ће бити двосмерна улица на задовољство и једне и друге државе и на јачању одбрамбених капацитета и једне и друге војске – рекао је министар Вучевић.

Он је колеги са Кипра захвалио на могућности да у том погледу предочи позиције и очекивања српске стране у циљу формализације и реализације комерцијалних уговора који, како је нагласио, имају снажне импликације на одбрамбене капацитете обе државе.

–Министарство одбране и Војска Србије, као и Министарство унутрашњих послова Републике Србије поносни су на наше учешће у мировној мисији Уједињених нација на Кипру. Нама је понос да будемо део породице држава чији војници и полицајци чувају и брину о безбедности грађана Кипра. Ми смо поносни на наше момке и девојке, на све оне који су тамо, и сигуран сам да се они осећају више него добродошли међу својим пријатељима, грађанима Кипра – истакао је Вучевић.

Министар је захвалио амбасадору Србије у Никозији господину Марку Благојевићу на помоћи да управо прва званична посета једног министра одбране, након избора нове Владе Републике Србије, буде управо посета министра одбране Републике Кипар.

– То је много више од неког формалног сусрета, овде је снажна симболика присутна и потврда нашег вишедеценијског пријатељства, пријатељства два народа, пријатељства две државе. Верујем да ћемо заједнички чувати све оно што је постигнуто у претходном периоду и да ћемо то унапредити – рекао је Вучевић и изразио задовољство што је Кипар заинтересован за наоружање и војну опрему коју производи одбрамбена индустрија Србије.

Министар одбране је додао да је и наша земља заинтересована за део наоружања и војне опреме којим располаже Република Кипар, искључиво у контексту јачања одбрамбених капацитета Војске Србије.

Министар Хараламбос Петридес рекао је да чињеница да његова посета Београду представља прву посету једног министра одбране од формирања нове Владе, представља потврду традиционалних веза, пријатељства и сарадње између Кипра и Србије.  

– Драго ми је што наше земље имају добру сарадњу у многим областима, укључујући сарадњу у области одбране. Имамо активан програм годишње одбрамбене сарадње који укључује вежбе, обуке и друге активности како на Кипру тако и у Србији. Разговарали смо о начинима да унапредимо и проширимо нашу сарадњу у блиској будућности. Одржавамо и важну сарадњу у области наоружања. Одбрамбена индустрија Србије пружила је драгоцену подршку нашим оружаним снагама и захвални смо што се ова сарадња заснива на међусобном поверењу и надовезује се на наше свеукупно одличне билатералне односе – рекао је министар Петридес.

Он је захвалио на подршци Србије по питању ситуације на Кипру која се, као је оценио, заснива на принципијелним позицијама у свим регионалним и међународним форумима. Министар Петридес је, такође, поновио да његова земља има принципијелан став о непризнавању једностраног проглашења независности Косова и Метохије.

– Принципи суверенитета и територијалног интегритета су неотуђиви и неупитни. Ипак, са посебном пажњом пратимо најновија дешавања на Косову и Метохији. Очигледно је, а то је јасно стављено до знања и у изјави за штампу високог представника Жозефа Бореља, након хитног састанка на високом нивоу од 21. новембра, да Приштина не заузима конструктиван став, укључујући и питање Заједнице српских општина. У овом контексту, поздрављамо споразум постигнут 23. новембра који ће олакшати деескалацију – изјавио је Петридес.

Министар одбране Кипра истакао је да његова земља подржава приступање Србије Европској унији и констатовао да је Београд уложио значајне напоре у спровођењу реформи. Петридес је, такође, изразио подршку да се реформе наставе са истом одлучношћу и посвећеношћу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.11.2022
mp4 (145,85 MB)
Дочек и састанак
29.11.2022
mp4 (548,7 MB)
Обраћање министра Вучевића
29.11.2022
mp4 (362,22 MB)
Обраћање министра Пeтридеса