Министарство одбране Републике Србије
 
25.11.2022.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић обишли Четврту бригаду Копнене војске



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас Четврту бригаду Копнене војске у касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању.

Министар Вучевић је том приликом изразио уверење да ће сви припадници Копнене војске и Четврте бригаде увек бити на висини задатка и да ће испунити све обавезе и очекивања у циљу заштите суверенитета Републике Србије и заштите сваког грађанина наше отаџбине.  

- Пуно је срце сваког од нас када видите да смо наследници  славне историје, традиције, па и садашњости. Пре свега смо обавезни према будућности, према онима који долазе после нас и посебно смо загледани у околности које нас окружују и, тим пре, Четврта бригада Копнене војске има озбиљну, велику одговорност гледајући у њену зону деловања, амбијент у коме ради и окружењу. Ја сам сигуран да ће сви припадници Војске Србије, сви припадници Копнене војске, наравно и саме Четврте бригаде, бити увек на висини задатка, да ће испунити све оне обавезе и очекивања у циљу заштите суверенитета Републике Србије и заштите сваког грађанина наше отаџбине – рекао је министар одбране.

Он је истакао да ће бити настављен рад на јачању Војске Србије како би њени припадници имали бољи материјални положај, најбољу опрему и наоружање.

Командант Четврте бригаде бригадни генерал Новица Петровић је током уводног реферисања упознао министра одбране са организацијом, задацима и стањем у том саставу Копнене војске. Министар Вучевић и генерал Мојсиловић су потом присуствовали кратком приказу оспособљености тенковске чете М-84 приликом формирања и кретања маршевске колоне.

После обиласка Спомен собе Четврте бригаде која је посвећена богатој војној историји Врања и околине, од периода српско-турских ратова до сукоба на Косову и Метохији и агресије 1999. године, министар Вучевић уписао је у Спомен књигу следеће речи:

„Захвалан сам на прилици да се упознам са славном традицијом наше војске у Врању и Пчињском округу. Посебно сам поносан на ову поставку у Спомен соби која је права слика и чврст доказ да је наш народ увек био на правој страни историје и да је за своју слободу платио најскупљу цену.“

Министар одбране Милош Вучевић је 1993. године, као војник јулске генерације, део војног рока служио управо у касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању где је и положио војничку заклетву.

Данашњем обиласку присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и начелник Оперативне управе Генералштаба генерал-потпуковник Желимир Глишовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.11.2022
mp4 (240,17 MB)
Обилазак
25.11.2022
mp4 (105,21 MB)
Изјава министра Вучевића