Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.11.2022.

Ministar Vučević i general Mojsilović obišli Četvrtu brigadu Kopnene vojske



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas Četvrtu brigadu Kopnene vojske u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju.

Ministar Vučević je tom prilikom izrazio uverenje da će svi pripadnici Kopnene vojske i Četvrte brigade uvek biti na visini zadatka i da će ispuniti sve obaveze i očekivanja u cilju zaštite suvereniteta Republike Srbije i zaštite svakog građanina naše otadžbine.  

- Puno je srce svakog od nas kada vidite da smo naslednici  slavne istorije, tradicije, pa i sadašnjosti. Pre svega smo obavezni prema budućnosti, prema onima koji dolaze posle nas i posebno smo zagledani u okolnosti koje nas okružuju i, tim pre, Četvrta brigada Kopnene vojske ima ozbiljnu, veliku odgovornost gledajući u njenu zonu delovanja, ambijent u kome radi i okruženju. Ja sam siguran da će svi pripadnici Vojske Srbije, svi pripadnici Kopnene vojske, naravno i same Četvrte brigade, biti uvek na visini zadatka, da će ispuniti sve one obaveze i očekivanja u cilju zaštite suvereniteta Republike Srbije i zaštite svakog građanina naše otadžbine – rekao je ministar odbrane.

On je istakao da će biti nastavljen rad na jačanju Vojske Srbije kako bi njeni pripadnici imali bolji materijalni položaj, najbolju opremu i naoružanje.

Komandant Četvrte brigade brigadni general Novica Petrović je tokom uvodnog referisanja upoznao ministra odbrane sa organizacijom, zadacima i stanjem u tom sastavu Kopnene vojske. Ministar Vučević i general Mojsilović su potom prisustvovali kratkom prikazu osposobljenosti tenkovske čete M-84 prilikom formiranja i kretanja marševske kolone.

Posle obilaska Spomen sobe Četvrte brigade koja je posvećena bogatoj vojnoj istoriji Vranja i okoline, od perioda srpsko-turskih ratova do sukoba na Kosovu i Metohiji i agresije 1999. godine, ministar Vučević upisao je u Spomen knjigu sledeće reči:

„Zahvalan sam na prilici da se upoznam sa slavnom tradicijom naše vojske u Vranju i Pčinjskom okrugu. Posebno sam ponosan na ovu postavku u Spomen sobi koja je prava slika i čvrst dokaz da je naš narod uvek bio na pravoj strani istorije i da je za svoju slobodu platio najskuplju cenu.“

Ministar odbrane Miloš Vučević je 1993. godine, kao vojnik julske generacije, deo vojnog roka služio upravo u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju gde je i položio vojničku zakletvu.

Današnjem obilasku prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i načelnik Operativne uprave Generalštaba general-potpukovnik Želimir Glišović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.11.2022
mp4 (240,17 MB)
Obilazak
25.11.2022
mp4 (105,21 MB)
Izjava ministra Vučevića