Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2022.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић на пријему поводом преузимања дужности председника Републике Српске



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су вечерас у Бањалуци свечаном пријему поводом ступања на дужност новоизабраног председника Републике Српске Милорада Додика.

Поздрављајући присутне председник Републике Српске Милорад Додик том приликом рекао је да очекује изазовно време, али да је приоритет да сачува мир.

- Биће веома изазовно у овом трећем мандату. Овде никада није досадно, јер знам да нас чекају преломни тренуци. Дужник сам свом народу, он ме је бирао на ову функцију, али знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме. Ми морамо овде да водимо рачуна искључиво о себи, свих ових година, свих ових мандата. Од наших партнера из иностранства, научио сам да водимо рачуна о себи и то ћемо учинити без оклевања. Не вређајући никога и не доводећи никога у питање. Република Српска мора да искористи све своје добре односе са свима и ја вас позивам на сарадњу, позивам вас на мир, на толеранцију. Ја ћу бити доступан и отворен за све људе, за све идеје, само немојте дирати Републику Српску - рекао је Додик.

Он је истакао да ће градити односе са регионом, Хрватском, Црном Гором, Северном Македонијом, али и да жели сарадњу са Европском унијом.

- Желимо и хоћемо у Европску унију и то није спорно. Али исто тако Српска неће у НАТО. Сарађиваћемо и са великим силама, попут Русије, Кине, али и САД, земаља ЕУ. Ипак највише рачуна водићемо о себи - поручио је Додик и истакао да мир мора бити приоритет.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да увек са великом радошћу долази у Републику Српску и да се радује сарадњи.

- Заиста се радујем свим срцем што имамо прилику да наставимо нашу сарадњу. То су нам наши грађани, наш народ дали у 2022. години, мандат и додатно време да наставимо да градимо специјалне, посебне односе између Србије и Републике Српске. Пред нама имамо период који је свакако изазован, али на изазове смо већ навикли. Имамо период да наставимо све оне пројекте које смо покренули, да додатно учврстимо наше јединство, али додатно радећи у интересу српског народа - рекла је премијерка Брнабић и додала да је циљ мирнији и стабилнији Балкан за будуће генерације.

Његова Светост Патријарх српски Порфирије, на свечаном пријему поводом ступања Милорада Додика на дужност председника Српске, рекао је да је мир најважнија вредност.

- Није једноставно бити на било којој функцији, а поготово у овако турбулентним компликованим временима, и глобално, али и регионално и локално. Мир је најважнија вредност Српске. Он добрим делом зависи и од нас. Јединство морамо изграђивати у свом дворишту, па онда у пријатељском амбијенту и у окружењу. Сви заједно имате задатак да градите јединство и мир, и онда ће вас и други поштовати - истакао је патријарх Порфирије.

Новоизабрани председник Републике Српске преузео је дужност од Жељке Цвијановић 15. новембра ове године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.11.2022
mp4 (128,9 MB)
Свечаност