Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2022.

Састанак министра Вучевића са амбасадором Италије



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадором Републике Италије Луком Горијем.

Министар Вучевић је изразио задовољство због одличних билатералних односа који су достигли ниво стратешког партнерства, чиме су постављени темељи добрих политичких односа и интензивног дијалога. Указао је да је сусретима на високом нивоу изграђена стабилна основа за унапређење сарадње у свим областима, укључујући и билатералну војну сарадњу.

Министар одбране захвалио је за дугогодишње и значајно учешће припадника Оружаних снага Републике Италије у мисији КФОР, а нарочито за њихово ангажовање у заштити српског становништва и српског културног и верског наслеђа на Косову и Метохији. Он је, такође, позитивно оценио активности и комуникацију начелника Генералштаба Војске Србије са командантом КФОР.

Истичући да Република Србија остаје чврсто посвећена миру, стабилности и очувању дијалога са приштинском страном, министар Вучевић је указао на дубоку забринутост за развој ситуације у јужној српској покрајини.

Министар Вучевић пренео је опредељење наше стране да се у наредном периоду настави са реализацијом активности у тежишним областима сарадње и истакао значај заједничког учешћа у мултинационалним операцијама, посебно заједничког ангажмана у УН мисији UNIFIL у Либану, што је круна наше сарадње у области одбране. Он је нагласио и да постоји простор за наставак разговора о унапређењу војноекономске и војнотехничке сарадње.

Амбасадор Гори честитао је министру Вучевићу именовање на дужност и пожелео успех у даљем раду. Он се сагласио са оценом о интензитету политичког дијалога и постављеним темељима за даљи развој укупних билатералних односа. Истичући важност наставка дијалога на високом нивоу, амбасадор Гори указао је на интерес италијанске стране за продубљивање билатералне војне сарадње, за шта постоје значајни потенцијали и пренео спремност за потписивање Техничког аранжмана о сарадњи у области борбене технике, наоружања и одбрамбене индустрије у наредном периоду.

Амбасадор Гори најавио је и заједничку посету министара спољних послова и одбране Републике Италије Републици Србији 22. новембра 2022. године и нагласио да ће Италија наставити да буде пријатељ и партнер Србији, посебно пружајући подршку у процесу европских интеграција наше земље.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.11.2022
mp4 (68,43 MB)
Састанак