Министарство одбране Републике Србије
 
07.11.2022.

Обележен Дан Војнотехничког институтаСвечаним скупом у амфитеатру Војнотехничког института данас је обележено 74 године постојања те најзначајније домаће научноистраживачке установе у области одбрамбених технологија.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић истакао је том приликом значај Војнотехничког института за целокупан систем одбране и подсетио да је, захваљујући ВТИ, више од 1.400 средстава наоружања и војне опреме данас у употреби у Војсци Србије.

Министар је припадницима ВТИ поручио да живимо у времену нових изазова са којима као друштво и држава морамо бити у току и позвао их да наставе да прате најновија достигнућа науке и технологије.

- Честитам 74. рођендан Војнотехничком институту и свима вама, али и свим генерацијама, и свим запосленима који су чували, развијали ову престижну научну и истраживачку установу, на понос свих вас данас запослених, али и оних који су својим знањем и својим залагањем омогућили да се ми данас састанемо и да можемо да направимо анализу и осврт на све оно што је Војнотехнички институт радио 74 године - рекао је Вучевић.

Министар Вучевић истакао је да су фасцинантни подаци о седам и по деценија рада и развоја наоружања и војне опреме, али и у погледу истраживачке активности.

- Чињеница да имате 24 лабораторије, да имате одобрења да се бавите најзахтевнијим научноистраживачким пословима вам дају за право да разумете какви су задаци и каква су очекивања државе Србије према свима вама. Захваљујући нашој одбрамбеној индустрији, али и Војнотехничком институту, преко 1.400 средстава наоружања и војне опреме је данас у примени у Војсци Србије, док је 75 одсто укупног наоружања и војне опреме које Војска Србије користи домаће производње, што нас чини поносним и задовољним - рекао је министар Вучевић.

Министар је рекао да разумемо да су се околности промениле, да живимо у времену које носи неке нове садржаје и изазове и указао на то да као држава и друштво треба да будемо у току са новим светским појавама како не бисмо заостајали.

Он је нагласио да државно руководство и грађани очекују да ВТИ разуме шта се дешава у свету и шта треба да радимо да бисмо јачали наше одбрамбене снаге.

- Да будемо довољно снажни да делујемо одвраћајуће за све оне који нису добронамерни према нама – истакао је министар и изразио уверење да припадници ВТИ прате најновија достигнућа науке.

Он је истакао значај јачања Војнотехничког института, пре свега у кадровском погледу.

- Неће нам бити лако да дођемо до најбољих кадрова, или да задржимо најбоље кадрове. Све оно што замислимо не можемо реализовати ако немамо људски потенцијал за то. Од истраживачког, научног дела па све до онога што Војска Србије и друге структуре безбедности треба да примене и свакодневно користе у заштити државних и националних интереса Републике Србије - рекао је министар и подвукао да у том погледу нема књиге са “златним решењима” и да су потребни заједнички напори.

Директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић представио је актуелне пројекте и говорио о перспективама развоја те научноистраживачке установе.

- Данас је Војнотехнички институт највећа научно истраживачка институција у овом делу Европе у области истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме, водећа научно-истраживачка установа у Србији у области одбрамбених технологија - рекао је пуковник Павковић.

Према речима пуковника Павковића, основни успех ВТИ у протеклој години је 14 нових средстава наоружања и војне опреме који се уводе у наоружање Војске Србије. То, како је нагласио, не би било могуће без подршке Министарства одбране.

У знак признања за пословну сарадњу у протеклој години, директор ВТИ уручио је плакете предузећу “Први партизан” Ужице, привредном друштву Телеоптик-Жироскопи и кинеској компанији Алит. Такође, уручена су признања и захвалнице истакнутим појединцима.

Данашњој свечаности присуствовали су помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, помоћник министра за буџет и финансије Катарина Павичић и бројни гости.

У уметничком делу програма наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" под диригентском палицом потпуковника Игора Митровића.

Дан Војнотехничког института обележава се у знак сећања на 1948. годину када је након ослобођења земље формиран Војнотехнички институт Југословенске армије, са циљем опремања, развоја и модернизације војске ослањањем на сопствене снаге.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.11.2022
mp4 (223,72 MB)
Свечаност
07.11.2022
mp4 (531,69 MB)
Обраћање министра Вучевића
07.11.2022
mp4 (591,93 MB)
Обраћање пуковника Павковића