Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2022.

Састанак са министарком индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније



Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министарком индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније Маријом Рејес Марото Иљером, која је предводила делегацију Привредне коморе Шпаније, Удружења привредника Шпаније и представника бројних компанија.

Састанку су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Саговорници су се сагласили да робну размену, која представља основ економске сарадње Србије и Шпаније, карактерише константан раст и увоза и извоза, при чему је већ у првих осам месеци 2022. године она достигла вредност целокупне размене из рекордне 2021. године у износу од 811 милиона евра.
 
Председник Вучић је истакао чињеницу да се у овој години, први пут у последњих пет година, у робној размени бележи суфицит на страни Србије, као и да је у последњих пет година пласман српске робе на шпанско тржиште удвостручен и то, у највећој мери, захваљујући повећаном извозу руде бакра и концентрата.
 
Током састанка констатовано је да постоји обострани интерес за даље унапређење свеукупне економске сарадње. С тим у вези, председник Вучић је навео домаћу индустрију намештаја и пољопривредно-прехрамбену производњу као области са великим потенцијалом за извоз у Шпанију, при чему би, како је наглашено, Шпанија могла да постане и привредна спона између Србије и земаља Латинске Америке, посебно у области грађевинске индустрије.

Привредници из Шпаније показали су интересовање за отварање погона у Србији у области текстилне и одевне индустрије, као и за наставак инвестирања у обновљиве изворе енергије, а као перспективне области за даљу сарадњу наведене су и саобраћајна инфраструктура, енергетика, заштита животне средине, пољопривреда и туризам, са фокусом на већој промоцији туристичке понуде Србије на шпанском тржишту.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.11.2022
mp4 (19,16 MB)
Састанак