Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2022.

Sastanak sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije Marijom Rejes Maroto Iljerom, koja je predvodila delegaciju Privredne komore Španije, Udruženja privrednika Španije i predstavnika brojnih kompanija.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Sagovornici su se saglasili da robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza, pri čemu je već u prvih osam meseci 2022. godine ona dostigla vrednost celokupne razmene iz rekordne 2021. godine u iznosu od 811 miliona evra.
 
Predsednik Vučić je istakao činjenicu da se u ovoj godini, prvi put u poslednjih pet godina, u robnoj razmeni beleži suficit na strani Srbije, kao i da je u poslednjih pet godina plasman srpske robe na špansko tržište udvostručen i to, u najvećoj meri, zahvaljujući povećanom izvozu rude bakra i koncentrata.
 
Tokom sastanka konstatovano je da postoji obostrani interes za dalje unapređenje sveukupne ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsednik Vučić je naveo domaću industriju nameštaja i poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju kao oblasti sa velikim potencijalom za izvoz u Španiju, pri čemu bi, kako je naglašeno, Španija mogla da postane i privredna spona između Srbije i zemalja Latinske Amerike, posebno u oblasti građevinske industrije.

Privrednici iz Španije pokazali su interesovanje za otvaranje pogona u Srbiji u oblasti tekstilne i odevne industrije, kao i za nastavak investiranja u obnovljive izvore energije, a kao perspektivne oblasti za dalju saradnju navedene su i saobraćajna infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam, sa fokusom na većoj promociji turističke ponude Srbije na španskom tržištu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.11.2022
mp4 (19,16 MB)
Sastanak