Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2022.

Председник Вучић на вежби “Маневри 2022”: Значајно смо унапредили своје способности и могућности



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас на полигону “Пасуљанске ливаде” делу активности здружене вежбе „Маневри 2022“ у оквиру којих се реализује провера обучености резервног састава 3. бригаде Копнене војске. Председник Вучић је заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем имао прилику да се увери у висок ниво оспособљености професионалних припадника Војске и лица из резервног састава у извршењу бојевих гађања наоружањем пешадије, артиљерије и оклопних јединица као и из средстава из развојног програма наше наменске индустрије.

После обиласка вежбовних активности и састанка са представницима наменске индустрије председник Вучић похвалио је припаднике резервног састава Војске Србије и оценио да су врло добро испунили своје задатке.

- Видели сте део новог наоружања и део онога што стављамо у систем, а што није увек лако и једноставно. Посебно радимо на дроновима и на наоружавању дронова. Ми смо сада у специфичној ситуацији, зато је био овај састанак, јер морамо све сами да производимо. Ми немамо од куда више да довеземо било шта, чак и оно што платимо на Западу, онда нам по две године не испоручују. Може им се. А ово што смо платили на Истоку, не може да долети, пошто нико неће да пусти. Све добри пријатељи и браћа… Само Србија не сме да има оружје… Тако да морамо себи да се посветимо и да производимо довољно и оружја и оруђа и муниције. Био је кратак, али не лак састанак, наставићемо састанке, до Нове године морамо комплетан попис имовине у свим фабрикама да  имамо, а пре тога бавићемо се само капиталом и оним што је унапређење наше војне индустрије – рекао је председник Вучић.

Он је указао на значај модернизације, како бисмо изашли из оквира технологије осамдесетих и деведесетих година.

- Уложићемо још много, али нећу погрешити ако кажем да смо доста тога променили и значајно су унапређене наше способности и могућности. Наравно, ја никад нисам задовољан – рекао је председник Вучић.

Председник Републике данас је обишао више радних тачака на којима су активни и резервни припадници 3. бригаде КоВ приказали сегменте ватрене обуке и успешно извршили низ гађања. Прво је приказано дејство стрељачког вода на оклопном борбеном возилу точкашу “Лазар 3” и МРАП 6X6, затим гађања полуаутоматском снајперском пушком 7,9мм М-76, пушкомитраљезом 7,62мм М-84, далекометном пушком 12,7мм М-93 и митраљезом 12,7мм на даљински управљивој борбеној станици (ДУБС).

Уследио је приказ гађања механизованог вода на борбеном возилу пешадије БВП М-80А противавионским топом 20мм и митраљезом 7,62мм, као и гађање које су извршиле послуге аутоматског бацача граната БГА 30мм М93. Потом су приказана гађања послуга противоклопног ракетног система КОРНЕТ М, као и гађања тенковског вода на тенку М-84. Гађање су, затим, извршили и вод самоходне хаубице 122мм ГВОЗДИКА. На последњој радној тачки, председник Вучић имао је прилику да присуствује гађању вода минобацача 120 мм М75 уз употребу савременог сета за управљање ватром.

Током обиласка командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и командант 3.бригаде пуковник Драган Антић информисали су председника Вучића да су лица из резервног састава показала висок ниво дисциплине, одлучност, увежбаност и обученост у извршењу бојевих гађања, као и да су извршили све задатке и у гарнизону и на полигону.

Председник Вучић је, у разговору са учесницима вежбе, указао на значај резервног састава и рекао да треба пронаћи начин да се награде они који су се одазвали позиву у резервни састав, како би се подстакли они који испуњавају отаџбинске дужности.

 - Да имају предност при запошљавању у државне органе или неке друге предности, да нађемо начин како да подстакнемо оне који су се одазвали позиву - рекао је председник Вучић и захвалио резервистима што су се одазвали позиву.

Након приказа наоружања са бојевим гађањем, председник Вучић обишао је и статички приказ средстава наоружања и војне опреме из домаће производње, а затим одржао састанак са представницима наменске индустрије.

Вежбовне активности снага Војске Србије у оквиру здружене вежбе „Маневри 2022“ реализоваће се до 6. новембра и имају за циљ даље унапређење способности команди и јединица за планирање и извођење операција, као и проверу борбене готовости за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије. На вежби учествује и део резервног састава Војске Србије, а подршку пружају припадници општих и логистичких служби које обезбеђују непрекидност везе, ваздушно осматрање и јављање, атомско-биолошко-хемијско обезбеђење, транспорт, исхрану, попуну убојним средствима, здравствену заштиту и исправност средстава ратне технике.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.11.2022
mp4 (325,15 MB)
Вежба
03.11.2022
mp4 (173,03 MB)
Изјава председника Вучића