Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2022.

Састанак помоћника министра Бандића са представницима Министарства националне одбране Румуније



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са делегацијом Министарства националне одбране Румуније, коју је предводила државна секретарка и начелница Управе за политику одбране, планирање и међународне односе Симона Коџокару.

Саговорници су разговарали о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, као и о актуелним изазовима и претњама на глобалном плану.

Помоћник министра Бандић истакао је да Србија изузетно цени принципијелан став Румуније о поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, као и подршку у достизању пуноправног чланства у Европској унији. Он је констатовао да је сарадња у области одбране између две земље развијена и истакао значај наставка те сарадње.

Државна секретарка Коџокару рекла је да Румунија остаје заговорник проширења Европске уније на регион Западног Балкана и истакла подршку нашој земљи у процесу евроинтеграција. Изразила је задовољство достигнутим нивоом сарадње у области одбране и подршку њеном даљем интензивирању, што је у обостраном интересу.

Обе стране су се сагласиле о опредељености за развој односа у оквиру регионалних иницијатива.

Такође, размењени су предлози Плана сарадње у области одбране за наредну годину, уз очекивање да ће два министарства реализовати све инициране, али и договорити нове пројекте у наредном периоду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА