Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2022.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa predstavnicima Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa delegacijom Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije, koju je predvodila državna sekretarka i načelnica Uprave za politiku odbrane, planiranje i međunarodne odnose Simona Kodžokaru.

Sagovornici su razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o aktuelnim izazovima i pretnjama na globalnom planu.

Pomoćnik ministra Bandić istakao je da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Rumunije o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, kao i podršku u dostizanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji. On je konstatovao da je saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje razvijena i istakao značaj nastavka te saradnje.

Državna sekretarka Kodžokaru rekla je da Rumunija ostaje zagovornik proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana i istakla podršku našoj zemlji u procesu evrointegracija. Izrazila je zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje u oblasti odbrane i podršku njenom daljem intenziviranju, što je u obostranom interesu.

Obe strane su se saglasile o opredeljenosti za razvoj odnosa u okviru regionalnih inicijativa.

Takođe, razmenjeni su predlozi Plana saradnje u oblasti odbrane za narednu godinu, uz očekivanje da će dva ministarstva realizovati sve inicirane, ali i dogovoriti nove projekte u narednom periodu.
photoFOTOGALERIJA