Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2022.

Свечаност поводом завршетка школовања 49. класе ученика Средње стручне војне школе



Свечаност поводом завршетка школовања ученика 49. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ и промоције у прве подофицирске чинове одржана је данас на Војној академији.

У чин водника промовисани су ученици специјалности Електроопрема и инструменти ваздухоплова смера Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и ученици смера Јединице за електронска дејства, а свечаности је присуствовао и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић.

Начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић ученицима је честитао успешан завршетак школовања и пожелео добро здравље, срећу, преданост у новим јединицама и успешну каријеру на понос и добробит отаџбине Србије.

- Настава и обука извођени су по Наставним плановима и програмима чији садржаји су прилагођени да након четири године школовања наша војска добије квалитетне подофицире који су обучени и оспособљени за рад са људима и најсавременијим средствима и опремом. Данас са поносом можемо рећи да су припадници 49. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ спремни да одговоре свим задацима и изазовима који се пред њима нађу – рекао је пуковник Благојевић.

Обраћајући се најмлађим водницима Војске Србије, начелник Средње стручне војне школе „1300 каплара“ капетан фрегате Срђан Миљковић изразио је задовољство што је још једна генерација ученика стасала за први подофицирски чин.
 
- Ми, који смо их васпитавали и образовали протеклих година и учили их и припремали за њихов будући посао сигурни смо у то да поседују квалитетно знање у својој струци за послове које ће обављати и да су схватили шта значи одговорност и посвећеност и у послу и у животу – рекао је начелник школе.

Најуспешнијим ученицима, награде је уручио начелник Војне академије пуковник Благојевић - првом у рангу воднику Душану Митровићу (4.62), са смера Ратно ваздухопловство и ПВО специјалности Електроопрема ваздухоплова, другој у рангу воднику Јелени Митић (4.54), смера Јединице за електронска дејства и трећем у рангу воднику Стефану Видаковићу (4.30), смера Јединице за електронска дејства.

Обраћајући се окупљенима, најуспешнији у 49. класи, водник Душан Митровић истакао је да ће најмлађа генерација подофицира оправдати поверење које им је указано и да ће часно и поштено служити отаџбини.
 
- Наше прве кораке на овом путу као и стечено знање дугујемо пожртвованим и искусним командирима и наставницима који су несебично своје богато искуство и умеће стрпљиво уградили у нас задужујући нас да то благо сачувамо и пренесемо на нове, млађе генерације – нагласио је водник Митровић.

Свечаност је обележио и културно-уметнички програм који су приредили ученици Средње стручне војне школе „1300 каплара“, Војне гимназије и кадети Војне академије.
 
Данашњој свечаности присуствовали су и чланови колегијума ректора Унивeрзитета одбране и начелника Војне академије, представници Команде РВ и ПВО и јединица за електронска дејства, ученици Средње стручне војне школе и Војне гимназије, као и наставници, родитељи и родбина најмлађих водника.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.10.2022
mp4 (148,71 MB)
Свечаност