Министарство одбране Републике Србије
 
05.10.2022.

Делегација Управе за односе са јавношћу у посети Алжиру



Делегација Управе за односе са јавношћу коју предводи начелник пуковник др Михаило Зоговић борави у службеној посети Директорату за информације и комуникације Оружаних снага Демократске Народне Републике Алжира на позив начелника те целине генерал-мајора Сабе Мабрука. Пуковник Зоговић је, после уводног  пријема који су домаћини приредили у част српске делегације, изразио задовољство због прилике да са својим сарадницима први пут посети Алжир управо у години када та пријатељска држава обележава шездесетогодишњицу од поновног стицања независности.

Он је рекао да се сарадња у области одбране између Србије и Алжира последњих година интензивно развија на темељима традиционалног пријатељства и изразио очекивање да ће ти односи продубљивати у свим областима укључујући и поље стратешких комуникација. Зоговић је, после уводног обраћања генерала Мабрука и презентације делокруга рада и организације Директората, нагласио да размена искустава између Управе за односе са јавношћу и комплементарне целине Оружаних снага Алжира у будућности може бити обострано корисна.
 
Генерал Мабрук је подсетио да блиски односи  Алжира и Србије сежу из времена Алжирске револуције када је Југославија била једна од земаља које су активно подржавале  борбу за слободу и независност  тамошњег народа. Мабрук је нагласио да Алжир никада неће заборавити ту помоћ и посебно истакао заслуге чувеног српског сниматеља Стевана Лабудовића који је оком камере забележио највредније детаље из доба Револуције и сачувао сећање на најзначајнији период савремене алжирске историје.

Пуковник Зоговић је том приликом генералу Мабруку уручио колекцију архивских снимака Стевана Лабудовића из доба Алжирске револуције које је Управа за односе са јавношћу прикупила и припремила у сарадњи са Републичком установом „Филмске новости“.
 
Делегација Управе за односе са јавношћу имала је прилику да обиђе Централни војни музеј и Национални центар за војно издаваштво, а у наставку вишедневне службене посете планирано је упознавање са делокругом рада Високе војне школе за информисање и комуникацију, Централне војне установе за аудиовизуелну делатност као и обилазак Штампарије народне армије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА