Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.10.2022.

Delegacija Uprave za odnose sa javnošću u poseti Alžiru



Delegacija Uprave za odnose sa javnošću koju predvodi načelnik pukovnik dr Mihailo Zogović boravi u službenoj poseti Direktoratu za informacije i komunikacije Oružanih snaga Demokratske Narodne Republike Alžira na poziv načelnika te celine general-majora Sabe Mabruka. Pukovnik Zogović je, posle uvodnog  prijema koji su domaćini priredili u čast srpske delegacije, izrazio zadovoljstvo zbog prilike da sa svojim saradnicima prvi put poseti Alžir upravo u godini kada ta prijateljska država obeležava šezdesetogodišnjicu od ponovnog sticanja nezavisnosti.

On je rekao da se saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Alžira poslednjih godina intenzivno razvija na temeljima tradicionalnog prijateljstva i izrazio očekivanje da će ti odnosi produbljivati u svim oblastima uključujući i polje strateških komunikacija. Zogović je, posle uvodnog obraćanja generala Mabruka i prezentacije delokruga rada i organizacije Direktorata, naglasio da razmena iskustava između Uprave za odnose sa javnošću i komplementarne celine Oružanih snaga Alžira u budućnosti može biti obostrano korisna.
 
General Mabruk je podsetio da bliski odnosi  Alžira i Srbije sežu iz vremena Alžirske revolucije kada je Jugoslavija bila jedna od zemalja koje su aktivno podržavale  borbu za slobodu i nezavisnost  tamošnjeg naroda. Mabruk je naglasio da Alžir nikada neće zaboraviti tu pomoć i posebno istakao zasluge čuvenog srpskog snimatelja Stevana Labudovića koji je okom kamere zabeležio najvrednije detalje iz doba Revolucije i sačuvao sećanje na najznačajniji period savremene alžirske istorije.

Pukovnik Zogović je tom prilikom generalu Mabruku uručio kolekciju arhivskih snimaka Stevana Labudovića iz doba Alžirske revolucije koje je Uprava za odnose sa javnošću prikupila i pripremila u saradnji sa Republičkom ustanovom „Filmske novosti“.
 
Delegacija Uprave za odnose sa javnošću imala je priliku da obiđe Centralni vojni muzej i Nacionalni centar za vojno izdavaštvo, a u nastavku višednevne službene posete planirano je upoznavanje sa delokrugom rada Visoke vojne škole za informisanje i komunikaciju, Centralne vojne ustanove za audiovizuelnu delatnost kao i obilazak Štamparije narodne armije.
 
photoFOTOGALERIJA