Министарство одбране Републике Србије
 
05.10.2022.

Министар Стефановић: Србија Александра Вучића ће одбранити Косово и Метохију



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

“Неколико писаца прогласа за одбрану Косова и Метохије ради то скоро професионално, већ деценијама. Неколико њих, наизглед, не зна чиме се бави и мисле да су НВО и покретачи петиција, а у ствари су политичари и народни посланици. Они трећи стварно јесу из неких НВО или су „слободни“ интелектуалци, али би волели да су нека власт, по могућству да командују војском и полицијом. Сви они заједно, колико год да се труде да се разликују, желе само једно. То није Косово и Метохија у саставу Србије, то није ни исправљање историјске неправде, њихова жеља је искључиво политичка, да свргну Александра Вучића. Не би они ни да заузму његово место и да доносе одлуке, поставили би неког другог да води државу, како би наставили да из прикрајка и заклона петиција и прогласа, “бране” Косово и Метохију, јер једино тако умеју да воде ову борбу.

Човек против којег, у ствари, пишу овакве памфлете је невиђеном упорношћу, патриотизмом и државничком вештином учинио немогуће – вратио судбину Косова и Метохије за преговарачки сто, где без Србије не може да се донесе ниједно решење. Управо је Александар Вучић, кога нападају потписници прогласа, извукао питање Косова и Метохије из понора у који су га убацили исти ти „борци“ за Србију и њен суверенитет и зато је њихов памфлет подла подметачина, која не би заслужила било какву реакцију да није то што јесте.

Ови људи нису тинејџери, имају иза себе доста година јавног и политичког ангажмана и добро знају да су и сами били много пута у могућности да одбране Косово и Метохију. Нарочито, они који су године и године провели на власти и имали све полуге да то ураде, али нису хтели, нису умели и нису били храбри. Сви заједно данас имају образ да изађу са некаквим прогласом да уче памети и државном интересу човека који је надљудским напором успео да Косово и Метохију врати на терен договора и споразумевања, иако је све већ било готово и катастрофално за Србију.

Међу њима је и Вук Јеремић, директно одговоран за иницијативу пред Међународним судом правде којим је такозвано Косово добило правну подлогу да једнострано прогласи независност. Човек који је под изговором “борбе за Косово и Метохију“ лобирао по свету за свој бизнис и своје функције, о трошку наших грађана. Међу њима је и Милош Ковић, који не трепнувши убеђује младе Србе да треба да погину за Косово и Метохију, али не баш он или неко од друштва у којем се налази, јер њих, наравно, чека важнија борба у Београду. Ту је и Бошко Обрадовић, од којег ни у парламенту, пред председником Вучићем, нисмо чули никакву идеју за Косово и Метохију, јер је нема, па се брже-боље окренуо писању петиција и памфлета. И Милош Јовановић, чија су влада и премијер управљали овом земљом управо у време када је српски народ доживео погром и када су Албанци једнострано прогласили независност, а они као једини одговор успели да смисле демонстрације и паљење српске престонице.

Тек то, господо, што помињете стране амбасадоре који тобоже утичу на српску политику, једино говори о вама и вашој пројекцији како бисте се понашали да сте на власти, а нарочито како сте се и понашали у прошлости када сте били на власти, а када су страни амбасадори и те како били задовољни вашим одлукама. Први и једини пут када Србија сама доноси своје одлуке и не допушта да се у њих ико меша је доба Александра Вучића и ви то добро знате. И није случајно што амбасадори годинама нису задовољни Вучићем, а Србија истовремено успева да остварује све до једног најважнијег националног интереса, укључујући и оне везане за Косово и Метохију, које је вашом заслугом за многе у свету већ било решено питање и то на штету Србије.

Овај памфлет је још једна лична срамота сваког од вас појединачно и вас као групе која би Косово и Метохију да брани гуслањем и ратним бубњевима, где бисте сви остали у Београду да радите оно што једино умете, да пишете саопштења и прогласе. То није одбрана Косова и Метохије, то је само ваша јалова жеља да се додате на листу свих који покушавају да изврше притисак на председника Вучића у одсудним данима за Србију, како бисте му видели леђа. Требало је да научите до сада да се то неће десити и да ће Косово и Метохија бити одбрањено захваљујући снажној и мудрој државничкој политици Александра Вучића, коме су, за разлику од вас, и Косово и Метохија и цела наша Србија у срцу и на првом месту дужности коју је добио од народа.“