Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2022.

Председник Вучић: Челично пријатељство Србије и Кине
Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, на пријему поводом Националног дана НР Кине у амбасади у Београду, да постоји челично пријатељство две земље, да је Кина показала да је наш пријатељ и у тешким тренуцима и захвалио кинеском руководству на подршци по питању КиМ без обзира на све притиске.

Пријему, који је почео интонирањем химни Србије и Кине, присуствовао је и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић.

"Бескрајно сам захвалан кинеском руководству на подршци које пружа КиМ у саставу Србије и нашем територијалном интегритету и што то никада није довођено у питање, без обзира на све притиске", истакао је Вучић.

Као што и наш однос према Кини и подршка политици очувања територијалног интегритета Кине и политици једне Кине, никада није био довођен у питање, додао је председник Србије.

"Можемо да будемо поносни на наше пријатељство. Искрено верујем да јесте реч о челичном пријатељству", поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да пре 10 година нисмо ни сањали колико можемо да постигнемо заједничким радом и сарадњом са Кином. Он је подсетио да је у време корона пандемије Кина помогла Србију медицинском опремом и на друге начине и захвалио Кинезима што су показали да су наши пријатељи и у тешким тренуцима. Истакао је да је Кина помогла Србији преузимањем „Железаре Смедерево“ када смо претходно тражили партнере и на месечном нивоу губили огроман новац.

"Нисмо успели да решимо проблем све док председник Си, на позив председника Николића, није дошао у Смедерево и обећао да ће помоћи и од тада имамо сигурност за 5.700 људи, али и за најмање још 10.000 до 12.000 људи који раде са ХБИС смедеревском железару, која је данас друго извозно предузеће Србије", навео је Вучић.

У међувремену су нам говорили да расписујемо тендере за рудник бакра и злата, рекао је председник Вучић, и додао да је постојао тада дуг од 1,2 милијарде евра за РТБ Бор и да је држава хтела да убрза то претпоставаљајући да се из западних земаља неће јављати на тендер.

"Рекли су да хоће сви и изгубили смо годину дана у процедурама, али опет је спас дошао из Кине и данас је то наш највећи извозник и ко доприноси останку грађана на истоку Србије. Ово је само део примера пошто имамо много инфраструктурних пројеката које радимо зајендо и кинеских инвеститора који ће да мењају стање у земљи", нагласио је Вучић.

Подсетио је да је у Њујорку имао састанак са министром спољних послова Кине Ванг Јием и навео да је тада још једном упутио позив председнику Сију за посету.

"Знајући колико је заузет у припреми 20. конгреса Комунистичке партије и сви са нестрпљењем очекујемо резултате когреса, да видимо какве су нове смернице за кинеску владу и руководство и да наставимо нашу изванредну сарадњу", навео је Вучић.

Додаје да људи из Председништва имају и по три или четири састанка недељно са представницима Амбасаде Кине и да таква сарадња не постоји ни са једном другом амбасадом.

"Хвала на стрпљењу и што увек имате времена за наше захтеве. И када немамо где да нађемо угаљ и када нађемо некакву замерку квалитетнијем кинеском угљу, пошто ваљда морамо да користимо мање квалитетан, они нам онда пронађу индонежански угаљ који је мање квалитетан и опет нам помажу како бисмо могли да преживимо зиму. У нама ћете имати искреног пријатеља, који нигде ни на једном месту никада није рекао лошу реч о Кини, чак и тамо где се подразумевало да ћутимо, ми нисмо ћутали, ни у Белоој кући када није лепо говорено о Кини, ја сам лепо говорио, упркос свим изазовима и надањима домаћина да ће чути другачије речи. Заиста мислим да можемо да будемо поносни на наше пријатељство", рекао је Вучић.

Амбасадорка Чен Бо изразила је спремност Кине да заједно са српским пријатељима уложи напоре за непрекидно јачање међусобног челичног пријатељства. Истакла је да Кина и Србија могу и да ће тек бити пример целом свету за узајамно поштовање и сарадњу.

Према њеним речима, упркос сложеној међународној ситуацији, а захваљујући руководству и залагању шефова двеју земаља, односи Кине и Србије су задржали висок ниво развоја.

"Две стране чврсто подржавају једна другу у очувању националног суверенитета и територијалног интегритета и заједно раде на заштити међународног система у УН", подсетила је кинеска амбасадорка.

Како каже, од великог је значаја и привредна сарадња, која је неприкидно у порасту.

Говорећи о данашњем националном кинеском празнику, Чен Бо је указала на то да је под руководством Комунистичке партије, Кина одржала брзи економски развој и дугорочну друштвену стабилност и додала да је у Кини изграђено просперитетно друштво у сваком погледу.

Кина ће наставити да следи сопствени развојни пут, рекла је Чен Бо додајући да верује да ће стабилна и просперитетна Кина донети више извесности данашњем неизвесном свету и пружити нове могућности.

Национални дан Народне Републике Кине је кинески дан државности, који се прославља 1. октобра, у част годишњице оснивања НРК на Тјенанмену 1949. године прогласом Мао Цедунг на тргу.

Извор: Танјуг