Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2022.

Унапређење војне сарадње са Румунијом



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић боравио је ове недеље у посети Румунији, где се састао са начелником Генералштаба Румунске армије генералом Данијелом Петрескуом и обишао више војних јединица и установа.



У разговорима делегација Војске Србије и Румунске армије које су предводили генерали Мојсиловић и Петреску изражено је опредељење за јачање војно-војне сарадње у свим областима од обостраног интереса. Договорено је да се у наредном периоду интензивирају заједничке вежбе и различити облици обуке јединица Војске Србије и Румунске армије, пре свега специјалних снага.  


Поред састанка са начелником Генералштаба Румунске армије и званичних разговора двеју делегација одржаних у Букурешту, начелник Генералштаба Војске Србије је обишао и Команду Мултинационалног корпуса Југоисток и Војну академију Копнених снага у Сибињу, те 26. пешадијски батаљон у Крајови, којом приликом су му представљени мисије, задаци и капацитети за обуку и усавршавање ових састава.



Генерал Мојсиловић је посету пријатељској Румунији оценио успешном, истичући да је наша делегација са домаћинима имала отворене и конструктивне разговоре, као и да је постигнут висок ниво разумевања о актуелним безбедносним питањима и сарадњи у области одбране.

Начелник Генералштаба Војске Србије је изразио уверење да ће посета учврстити везу између наших држава и војски и дати нови импулс унапређењу војно-војне сарадње, оцењујући да су међусобно уважавање и заједнички интереси најбољи гарант безбедности и мира у нашим државама и региону.
photoФОТОГАЛЕРИЈА