Министарство одбране Републике Србије
 
27.09.2022.

Обележено 106 година од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо



Делегација Министарства одбране и Војске Србије боравила је од 19. до 26. септембра 2022. године у Грчкој, поводом обележавања годишњице искрцавања српске војске на острва Крф и Видо, пробоја Солунског фронта и битке на Кајмакчалану.

На церемонији обележавања 106. годишњице од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо, 22. септембра, код спомен-обележја „Морнарички крст“ и у „Плаву гробницу“ венце су положили и чланови делегације Војске Србије, коју је предводио пуковник Предраг Божовић, представници Републике Грчке, Града Крфа и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.



Делегација Војске Србије положила је венце и крај Споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Књаз Михајло“ у Дасији, код спомен-плоче у Гувији, код Споменика војницима Дринске дивизије и код споменика Јанису Јанулису у Агиос Матеосу.



Поводом годишњице пробоја Солунског фронта положени су венци и на српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну и у меморијалном комплексу Поликастро.

Церемонија полагања венаца одржана је и у оквиру гробља Свети Лазар у Општини Алмопија Аридеа поводом обележавања 106. годишњице битке на Кајмакчалану.
photoФОТОГАЛЕРИЈА