Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.09.2022.

Obeleženo 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije boravila je od 19. do 26. septembra 2022. godine u Grčkoj, povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, proboja Solunskog fronta i bitke na Kajmakčalanu.

Na ceremoniji obeležavanja 106. godišnjice od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, 22. septembra, kod spomen-obeležja „Mornarički krst“ i u „Plavu grobnicu“ vence su položili i članovi delegacije Vojske Srbije, koju je predvodio pukovnik Predrag Božović, predstavnici Republike Grčke, Grada Krfa i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.



Delegacija Vojske Srbije položila je vence i kraj Spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knjaz Mihajlo“ u Dasiji, kod spomen-ploče u Guviji, kod Spomenika vojnicima Drinske divizije i kod spomenika Janisu Janulisu u Agios Mateosu.



Povodom godišnjice proboja Solunskog fronta položeni su venci i na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu i u memorijalnom kompleksu Polikastro.

Ceremonija polaganja venaca održana je i u okviru groblja Sveti Lazar u Opštini Almopija Aridea povodom obeležavanja 106. godišnjice bitke na Kajmakčalanu.
photoFOTOGALERIJA