Министарство одбране Републике Србије
 
22.09.2022.

Састанак начелника Управе за међународну војну сарадњу са делегацијом Немачке



Начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица примио је делегацију Министарства одбране Савезне Републике Немачке у оквиру „Регионалног симпозијума 2022“, које организује Изасланство одбране Савезне Републике Немачке у Београду. Немачку делегацију, поред изасланика одбране у Београду, чинили су изасланици одбране Савезне Републике Немачке у Турској, Босни и Херцеговини, Хрватској, Мађарској, Бугарској, Словачкој, као и представници Министарства одбране Савезне Републике Немачке.

Гости су показали интересовање за питања регионалне безбедности, регионалне сарадње и могућности унапређења билатералне сарадње у области одбране.

Пуковник Свјетлица упознао је госте са тежишним активностима Републике Србије у оквиру регионалне сарадње у области одбране. Такође, нагласио је да је регионална сарадња са суседним државама, као предуслов европских интеграција, један је од спољно-политичких приоритета Републике Србије, као и да Министарство одбране и Војска Србије велику пажњу посвећују учешћу у мисијама и операцијама за управљање кризама ЕУ.

Када је реч о билатералној војној сарадњи, Свјетлица је саговорницима пренео да је сарадња у области одбране са Савезном Републиком Немачком развијена, уз опредељеност за њено квантитативно и квалитативно унапређење у обостраном интересу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА