Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.09.2022.

Sastanak načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju sa delegacijom Nemačke



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica primio je delegaciju Ministarstva odbrane Savezne Republike Nemačke u okviru „Regionalnog simpozijuma 2022“, koje organizuje Izaslanstvo odbrane Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Nemačku delegaciju, pored izaslanika odbrane u Beogradu, činili su izaslanici odbrane Savezne Republike Nemačke u Turskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, kao i predstavnici Ministarstva odbrane Savezne Republike Nemačke.

Gosti su pokazali interesovanje za pitanja regionalne bezbednosti, regionalne saradnje i mogućnosti unapređenja bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

Pukovnik Svjetlica upoznao je goste sa težišnim aktivnostima Republike Srbije u okviru regionalne saradnje u oblasti odbrane. Takođe, naglasio je da je regionalna saradnja sa susednim državama, kao preduslov evropskih integracija, jedan je od spoljno-političkih prioriteta Republike Srbije, kao i da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije veliku pažnju posvećuju učešću u misijama i operacijama za upravljanje krizama EU.

Kada je reč o bilateralnoj vojnoj saradnji, Svjetlica je sagovornicima preneo da je saradnja u oblasti odbrane sa Saveznom Republikom Nemačkom razvijena, uz opredeljenost za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje u obostranom interesu.
photoFOTOGALERIJA